Uznemirujuće: Tela na podu mrtvačnice u zagrebačkoj bolnici, oglasili se iz gradske uprave

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Portparolka gradske uprave tvrdi da je "neko izvadio tela, slikao ih i objavio"

Zagrebački portal Index objavio je uznemirujući snimak jednog čitaoca koji tvrdi da je star nešto više od 2 nedelje, a prikazuje posmrtne ostatke koji su poređani na podu mrtvačnice u bolnici Sveti Duh u Zagrebu.

Reč je o najmanje sedam mrtvih tela koja leže na podu Zavoda za patologiju te bolnice, dok najmanje četiri, pokrivena čaršavom, leže na bolničkim transportnim kolicima. Snimak pokazuje i zatvorene rashladne uređaje.

Iz uprave KBC-a Sv. Duh ne demantuju snimak, već su za ovaj portal rekli kako se zbog nedovoljnog broja hladnjača, tela preminulih moraju, dok se ne oslobodi hladnjača, privremeno smeštati u prostoru mrtvačnice. Pitali su i Ministarstvo zdravlja za komentar, tamo ističu da je krajnje neprimereno i nehumano zbrinjavanje posmrtnih ostataka u Zavodu za patologiju KBC-a Sveti Duh.

Stoga su, kažu, nakon upita Indexa obavestili direktorku KB-a Sv. Duh da je dužna da u saradnji s telima ustanove i osnivačem, Gradom Zagrebom, rešava pomenute probleme pa su predstavke takođe ustupljene sanitarnoj inspekciji koja deluje u sklopu Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

Upozoravamo da je snimak uznemirujućeg sadržaja.

 

Oglasila se gradska uprava

Dinka Živalj, portparolka zagrebačke gradske uprave, potvrdila je da je snimak koji prikazuje posmrtne ostatke poređane na podu mrtvačnice u bolnici Sveti Duh autentičan, ali je rekla da je upitno koliko je star.

"U bolnicu je nenajavljeno došla državna inspekcija koja je utvrdila da je sve u redu, da je sve čisto. Nije bilo nikakvih zamerki", rekla je ona i dodala da će i gradske vlasti poslati svoju kontrolu, prenosi Dnevnik.hr.


"U ovom se trenutku pretpostavlja da je neko iz rashladnih uređaja izvadio tela, da ih je tako slikao i pustio van. To je zasad samo pretpostavka. Još istražujemo, bolnica sprovodi interno sve procedure", rekla je portparolka.

Odgovarajući na pitanje novinarke, Živalj je rekla da se tokom mandata sadašnje direktorke Svetog Duha, tačnije od januara 2022.  nikada nije dogodilo da su tela bila na podu. Takođe je rekla da bolnica ima 12 rashladnih uređaja, što je zasad dovoljno, ali da je pokrenuta nabavka 15 novih uređaja.

Na upit misli li da neko pokušava da našteti direktorki, odgovorila je da će Klinička Bolnica Sveti Duh podneti krivičnu prijavu, a onda je na policiji da radi svoj posao.

"Naravno da smo zadovoljni radom direktorke. Ona je ta koja kupuje rashladne uređaje. Ona je ta koja je omogućila Ustavom zajamčeno pravo žena na pobačaj, što se u bolnici Sveti Duh nije sedam godina događalo. Glavni razlog što se ona proziva je upravo to - omogućila je Ustavom zajamčeno pravo na pobačaj na zahtev", rekla je portparolka.

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trange-frange

    28. april 2023 | 19:52

    Hrvati,ne poštuju ni svoje mrtve,a kako bi tek tuđe! OGAVAN NAROD!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA