Novi soj korone sve bliži Srbiji: Potvrđen je u Sloveniji

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 8

Ima dodatnu mutaciju u proteinu šiljka, a u laboratorijskim studijama je utvrđeno da je zarazniji i patogeniji

Nova podvarijanta koronavirusa, arkturus, potvrđena je u Sloveniji.

Najnoviji podaci Nacionalne zdravstvene laboratorije u Sloveniji pokazuju da su među uzorcima pozitivnim na koronavirus, koji su sekvencirani između 24. marta i 7. aprila, potvrdili i novu podvarijantu omikrona XBB.1.16. odnosno arkturusa.

Novi simptomi poput svraba, konjunktivitisa i visoke temperature javljaju se onde gde je varijanta već otkrivena, ali dosad nisu zabeležene ozbiljne komplikacije, javlja N1.

Trenutno u Sloveniji dominira varijanta XBB.1.5. Njih 77 sekvencirano je u navedenom razdoblju.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) najnovija podvarijanta slična je dominantnoj varijanti omikrona XBB.1.5., ali ima "dodatnu mutaciju u proteinu šiljka, a u laboratorijskim studijama je utvrđeno da je zarazniji i patogeniji", objavila je SZO.

Premda to može da znači da bi mogla da se širi brže, nema naznaka da će uzrokovati teži tok bolesti, dodaju iz SZO.

XBB.1.16., odnosno arkturus stvara dosta problema u Indiji gde poslednjih nedelja broj aktivnih slučajeva stalno raste.

U nekim delovima zemlje ponovo je uvedeno obavezno nošenje maski, a tamošnji ministar zdravlja pozvao je na masovnije testiranje i preventivne mere u bolnicama.

Pedijatar u Indiji i bivši šef odeljenja za imunizaciju Indijske pedijatrijske akademije, Vipin Vašišta, primetio je među simptomima kod dece pojavu novih simptoma, uglavnom visoke temperature, kašlja i konjunktivitisa koji svrbi, bez gnoja, ali s “lepljivim očima”. To nije primećeno u prethodnim varijantama.

Nagli porast zbog spomenute podvarijante primećuje se i u SAD-u, Kanadi, Singapuru, Australiji i Japanu. Među ostalima, otkriven je u Danskoj, Nemačkoj, Španiji, Holandiji, Švedskoj i Italiji, piše N1.

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA