Misterija smrti farmera koji je upucan s leđa u Rakovici, a tvrdili su da je imao infarkt: Trag vodi u Italiju

 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Pre pet meseci na farmi Sadilovac u Hrvatskoj mrtav je pronađen radnik iz BiH, ustanovilo se da je ustreljen

Ko je ubio Mehuru Handanovića (54), skromnog i vrednog radnika iz Vikića nedaleko od Bihaća, koji je pronađen mrtav u Hrvatskoj, na farmi Sadilovac u pograničnoj opštini Rakovica, ne zna se ni pet meseci nakon tragičnog događaja.

Policijska istraga je intenzivna, ali do sada nije dala konkretan rezultat. Nezvanično se saznaje da se širi i izvan hrvatskih granica - na Italiju, piše Jutarnji list.

Prirodna smrt?

Mehura nije s ostalim kolegama s farme muznih krava 31. oktobra otišao na pauzu. Kada su se kolege vratile, pronašli su njegovo beživotno telo. Na mestu događaja je intervenisala policija, a mrtvozornik je zaključio da se radi "o prirodnoj smrti zbog zastoja srca".

Obdukcijom, koju je na zahtev porodice u Kantonalnoj bolnici "Dr Irfan Ljubijankić" u Bihaću sproveo tamošnji patolog dr Mirsad Zornić, tri dana kasnije, utvrđeno je da je Handanović umro nasilno. Dr Zornić u svom nalazu navodi da je smrt nastupila "od prostrelne rane u grudnom košu, usled čega je došlo do pucanja aorte, odnosno iskrvarenja u grudnom košu".

Ubistvo?

Zaključio je da je Mehura - ubijen.

Ni kolege s posla, koji su, navodno, pokušali da mu pomognu, ni ekipa Hitne pomoći, ni mrtvozornik, ni dvojica policajaca na mestu događaja nisu tada primetili ništa sumnjivo.

Hrvatska javnost o slučaju je saznala iz bosanskih medija, ne od PU karlovačke, koja je tada već istraživala slučaj. Tada su tražili počinioca krivičnog dela "dovođenja u opasnost života i imovine opšteopasnom radnjom ili sredstvom", a ne krivičnog dela ubistva, što znači da su smatrali da je Mehura najverovatnije stradao usled nehotičnog opaljenja iz vatrenog oružja iz daljine.

U tom su smeru preduzete policijske istražne radnje, ali one nisu dale rezultata.

Karabin

List nezvanično saznaje da je policija izuzela desetine lovačkih pušaka mesnih lovaca te je izvršeno veštačenje oružja u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i veštačenja "Ivan Vučetić".

Međutim, s nijednom od tih pušaka ne podudara se metak pronađen u telu Mehure Handanovića.

Jutarnji nezvanično saznaje i da policija ima saznanja da su kobnog dana na širem području Sadilovca u lovu bili i državljani Italije, inače prilično česti gosti na hrvatskim lovištima, zbog čega će se istraga usmeriti prema njima.

Konkretno, nastoje da dođu do nekoliko komada oružja koje su oni koristili za kobne prilike, a traga se za karabinom.

Krije li se odgovor na pitanje s početka ovog članka tamo, znaće se za koji mesec jer će organizacija ovog postupka potrajati s obzirom na to da je reč o drugoj zemlji. Kako god bilo, čini se da je jedini način da policija dođe do ubiice da pre toga pronađe pušku iz koje je ispucano kobno zrno.

Ni Behira Handanović, udovica pokojnog Mehure, kao ni zagrebački advokat koga je porodica angažovala da prati slučaj nemaju nikakvih novih saznanja o detaljima iz istrage.

Niz grešaka

Kako piše Jutarnji, mrtvozornička greška nije bila jedina čudna okolnost u ovom predmetu. Kako je otkriveno, u Matičnom uredu Slunj smrt tog čoveka bila je upisana 1. novembra, na Dan mrtvih, koji je neradni dan.

U Karlovačkoj županiji rekli su za Jutarnji da se to dogodilo omaškom, odnosno da je upis smrti obavljen zapravo 2. novembra, ali je u kalendaru elektronskog sistema radnica pogrešno označila 1. novembra, odnosno pogrešno je kliknula mišem.

(Telegraf.rs)

Video: Rekonstrukcija ubistva Ranka Radoševića zvanog Eskobar: Ubica sasuo 7 hitaca u njega na pumpi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA