Vreme čitanja: oko 5 min.

Nikolu komšija brutalno pretukao, preminuo sutradan u bolovima: Razlog sukoba je bizaran

Vreme čitanja: oko 5 min.

Nikola je iz poluklečećeg položaja krenuo u dvorište, a Zvonimir iza u drugu kuću. Mislila sam da se psu nešto dogodilo. Sišla sam istog trena, a Nikola mi je skroz ozbiljan rekao: "Izmlatio me Zvonimir", priča partnerka žrtve

  • 0
hrvatska policija Foto: Tanjug/HINA/Damir Sencar

"Ti nećeš moju živicu nikada više dirati", rekao 20. jula prošle godine oko 8 sati ujutro Zvonimir V. (57) svom komšiji Nikoli Samardžiji (63) u velikogoričkom Gladovcu Pokupskom i potom nasrnuo golim rukama na njega.

Prvo ga je udario otvorenim dlanom po levom uhu, potom dva puta šakom u lice, a onda i tri puta u prsa, piše Jutarnji list.

Bili su to siloviti udarci usled kojih je nesrećnom Nikoli pukla bubna opna, dobio je krvne podlive, oguljotine, krvarenje moždane ovojnice i komore mozga uz oteklinu istog. Ukratko povrede opasne po život zbog kojih je pretučeni Samardžija, uvereno je velikogoričko tužilaštvo, preminuo 19 sati kasnije na krevetu svoje kuće.

"Moj muž Nikola Samardžija leži u krevetu, poplaveo je i ne mogu da ga probudim. Dođite, molim vas", dramatični je poziv u pomoć koji je uputila pokojnikova supruga Dolores R. policiji 21. jula u 4.46 sati. Bio je to njen drugi poziv policiji nakon što je prethodnog dana oko 9.15 sati ujutro okrenula njihov broj navodeći pritom da je "komšija Zvonimir fizički napao njenog supruga Nikolu".

Policajci su tom prilikom zatekli pretučenog muškarca, ponudili mu lekarsku pomoć koju je odbio, a Zvonimiru V. su uručili obaveštenje o kršenju člana 109a Prekršajnog zakona. Stoga je inicijalno slučaj bio okarakterisan kao prekršaj da bi na kraju, nakon Samardžijine smrti i sprovedenog policijskog uviđaja, Zvonimir V. zaradio krivičnu prijavu.

Istraga se zahuktala, pa je velikogoričko tužilaštvo prijavu pretočilo u optužnicu zbog nanošenja teških telesnih povreda sa smrtnom posledicom. Od tada se Zvonimir V., s jednomesečnom pauzom boravka na slobodi, nalazi u istražnom zatvoru u Remetincu, odakle je u utorak doveden na početak suđenja na Županijski sud u Velikoj Gorici.

On je rekao da se ne smatra krivim.

Inače, Zvonimiru situaciju otežava i ranija pravosnažna presuda od pre tri godine kada je osuđen zbog nedozvoljenog posedovanja oružja i pretnji izrečenih upravo pokojnikovoj supruzi Dolores, s kojom je ušao u verbalni sukob 23. avgusta 2019. zbog pokošene trave.

Pritom joj je "na grudi naslonio ručnu bombu i zapretio joj da će je razneti, da će ubiti i sebe i njih".

Novi zločin iz trivijalnog razloga, sumnja tužilaštvo, počinio je svega tri meseca nakon što mu je istekao prijašnji rok kušnje, stoga ovo delo ne smatraju izdvojenim slučajem nego kulminacijom teško narušenih ranijih odnosa.

Nevenčana supruga pokojnog je u tužilaštvu ispričala da je tog jutra čula neobičan lavež psa pa se prepala da nije njihov pas napao drugog psa ili prolaznika. Krenula je do prozora da dozove muža da vidi šta se događa, te je videla Zvonimira kako preti nekome kraj žive ograde.

Samardžija je toga jutra izašao sa psom, a sa sobom je poneo malu pilu za rezanje grančica i krenuo da uređuje živu ogradu da bude uredna i da se bolje vidi.

"U istom tom trenutku Nikola je iz poluklečećeg položaja krenuo u dvorište, a Zvonimir iza u drugu kuću. Mislila sam da se psu nešto dogodilo. Sišla sam istog trena, a Nikola mi je skroz ozbiljan rekao: "Izmlatio me Zvonimir. Takve batine nisam dobio od kad sam bio dečko na školskom igralištu". Kazao je i da mu je prišao s leđa, okrenuo ga i navalio šakom. Muž se branio nije, a imao je čime. Nazvala sam policiju koja je došla brzo. Nešto kasnije muž mi se požalio da ne čuje dobro i da ga jako boli glava. Otišao je doktoru i to u dva navrata jer je lekar bio na godišnjem, pa je otišao njegovoj zameni. Povraćao je dvaput. Kad je popodne došao kući bio je bledo zelen, spomenuo je uput, ali me i molio me da ga pustim da se odmori, da ne može više da razmišlja ni gleda. Otpratila sam ga do sobe i iza leđa mu stavila jastuk ako bi povraćao da se ne uguši. Totalno sam se pogubila, svako malo ga gledala i zaspala, a oko 3 ujutro on nije više disao", otkrila je partnerka žrtve, koja inicijalno na njegovom telu povrede nije videla.

Lekarka opšte prakse u ambulanti DZ Pokupsko Anđela B. prijetila se da je prošlog jula radila kao zamena u ambulanti gde je Samardžija došao kao "spoljni pacijent". Tom joj se prilikom pojadao da ga je nekoliko sati pre dolaska u ambulantu pretukao komšija jer je sasekao živu ogradu.

"Ispričao je da je prvo komšija vikao na njega, govoreći mu da ne seče, da bi ga potom ošamario i udarao po licu stisnutim šakama. Primio je isključivo udarce u glavu, govorio je da ima jaku glavobolju i slabiji sluh na levo uho. Pukla mu je bubna opna i imao je vidljiv podliv ispod oka. Izdala sam mu uput za hitni prijem jer se žalio na akutnu jaku glavobolju koja može biti uzrokovana udarcem i biti znak početnog krvarenja, pa je važno napraviti CT glave. Nudila sam mu sanitetski prevoz do Rebra, ali trebalo je vozilo pričekati, pa je odlučio da će ga supruga odvesti do bolnice", opisala je lekarka poslednje sat Nikolinog života.

Zvonimiru V. zbog navedenog preti do 12 godina zatvora. Njegov advokat Mario Medak predložio je na ročištu ukidanje istražnog zatvora koji je zapravo krajnja mera kojom se želi postići određena svrha jer da se opasnost može prevenirati i merama opreza poput javljanja sudu ili policiji te zabranom prilaska supruzi žrtve, koja ionako živi na drugoj adresi.

Čuvši to, tužiteljka se usprotivila tom predlogu podsećajući na odluku Visokog krivi;nog suda od 7. februara ove godine koji je Zvonimira V., nakon što je prethodno u januaru pušten uz mere opreza iz istražnog zatvora, ponovno vratio iza rešetaka jer smatraju da postoje i dalje razlozi za njegovim pritvaranjem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA