Nagrađivani policajac iz Osijeka osuđen jer je uzeo novac iz izgubljenog novčanika

 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

G. V. će u zatvoru provesti devet meseci, a ostatak će provesti na uslovnom otpustu, može da se žali na presudu, a u međuvremenu je suspendovan

G. V, 49-godišnji viši policijski narednik i nagrađivani policajac, nepravosnažno je osuđen na 18 meseci zatvora jer je pre dve godine kao šef smene u policijskoj stanici Čepin kod Osijeka iz izgubljenog novčanika koji je prolaznik pronašao i doneo u stanicu uzeo 2.000 kuna (oko 31.000 dinara), piše Danica.hr.

Nakon što je prolaznik u stanicu  doneo izgubljeni novčanik, G. V. je sastavio zapisnik o pronalasku novčanika, međutim, u njega nije uneo činjenicu da je u novčaniku bilo 2.000 kuna. U zapisniku je naveo i da je prolaznik koji ga je doneo u stanicu želeo da ostane anoniman iako mu je prolaznik rekao kako se zove.

Kada je vlasnica novčanika došla da preuzme novčanik i od G. V. zatražila novac koji se u njemu nalazio, on joj je ponudio "obeštećenje" od 1.000 kuna i zatražio da ga ne prijavljuje. U osuđujućoj presudi stoji da je vlasnica na to pristala i da joj je G. V. nakon nekoliko dana dao obećani novac.

Sud je G. V. proglasio krivim za krivična dela zloupotreba položaja i ovlašćenja i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

G. V. je tokom suđenja tvrdio da novca u izgubljenom novčaniku nije bilo i da je osoba koja ga je našla htela da ostane anonimna. Takođe, rekao je da je vlasnici novčanika pristao da da 1.000 kuna jer je ova do njega došla "sa sinom i bila neugledna". Dodao je da je plakala i zapretila mu da će mu "život pretvoriti u pakao" i da će "ostati bez posla".

Ključnu ulogu u procesu protiv G. V. odigrao je prolaznik koji je pronašao novčanik i doneo ga u policijsku stanicu Čepin. On je rekao da je G. V.-u rekao da u novčaniku ima novca, ali da ga nije brojao i da je policajac uzeo novčanik bez da mu je izdao ikakvu potvrdu.

- Sve sam ispričao supruzi koja se čudila što nisam dobio nikakvu potvrdu, a onda je uspela da pronađe vlasnicu koja joj je rekla da je preuzela novčanik, ali bez novca. Potom sam i ja kontaktirao vlasnicu i rekao joj da sam spreman da posvedočim da je u novčaniku bilo novca - rekao je prolaznik.

Vlasnica novčanika potvrdila je da se situacija tako razvila.

- Policajac mi je rekao da nije uzeo novac, da je pred penzijom, da je samohrani roditelj i predložio da to reše tako da mi vrati 1.000 kuna. Posle me zvao i nagovarao da policajcima kažem da sam se zbunila i da sam novac pronašla na drugom mestu. Kasnije je poslao kovertu u kojoj je bilo 1.000 kuna. Nazvala sam čoveka koji je pronašao moj novčanik i on je bio spreman da posvedoči šta se dogodilo i rekao mi da nije dobio nikakvu potvrdu da je predao novčanik - rekla je na sudu vlasnica novčanika.

G. V. će u zatvoru provesti devet meseci, a ostatak će provesti na uslovnom otpustu.

Uz to, vlasnici će morati da vrati otuđenih 1.000 kuna i da plati troškove sudskog postupka.

Danica.hr navodi da je G. V. nagrađen nakon što je 2015. godine s kolegom skočio u Dravu i spasio život 62-godišnjeg muškarca.

G. V. može da se žali na presudu, a u međuvremenu je suspendovan.

(Telegraf.rs)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA