≫ 

Rakići do porođaja nisu znali da im stiže ćerka: Kad se rodila, dobila ime po Milici, simbolu Srbije, evo kako

Milica Rakić, koja se rodila 9. januara na 31. rođendan Republike Srpske, u petak je napustila porodilište

  • 8
Milan, Milica Rakić Foto: Privatna arhiva

Tek kada je zaplakala, kada je njen plač odjeknuo banjalučkim porodilištem, saznali su da je devojčica. Umesto 11., poranila je dva dana, i rodila se baš na Dan Republike Srpske, 9. januara. I, baš na dan kada je i njena rođaka, i imenjakinja i prezimenjakinja, i simbol stradanja Srba u NATO agresiji - Milica Rakić

Ovo je priča o devojčici Milici Rakić, koja je dolaskom na svet ulepšala 31. rođendan Republike Srpske, i o kojoj je vest odjeknula kao bomba jer je ponela ime devojčice koja je stradala u bombardovanju 17. aprila 1999. godine.

Devojčica i mama su, kako za Telegraf.rs pričaju njeni roditelji, u petak napustili porodilište, i sada uživaju u svom domu.  Njen otac Milan nam kaže da sve do samog rođenja nisu znali pol deteta koje im stiže.     

- Tako je beba bila nameštena. Doktor je nagađao, a meni je iskustvo govorilo da će biti devojčica. Milica je, inače, trebalo da se rodi 11. januara. Mislili smo da će premašiti termin, ali se ona rodila 9. januara - kaže otac Milan za Telegraf.rs.

Otkriva nam da se njegova tetka setila da se baš na isti datum rodila i Milica koja je stradala u bombardovanju, a koja je, podseća, njihova rođaka

- Moja tetka pazi na datume i rođendane, i onda smo shvatili da se naša Milica rodila na isti dan kad i Milica koja je nastradala a koja je naša rođaka. Šta da kažem... Ogromna je povezanost između moje Milice i one Milice. Prvo po imenu, drugo po datumu rođenja, a treće po korenima. Svima nam je drago i iskreno smo počastvovani. Ona nas sve podseća na veliko stradanje Srba. Otac pokojne Milice Rakić, Žarko, i moj otac su drugo ili treće koleno, jako smo blizak rod - priča nam tata Milan.

Milan, Milica Rakić Foto: Privatna arhiva

Mama i beba su, kaže, dobro.

- Došle su kući, i sada uživo - kaže ponosni tata Milan za Telegraf.rs.

Podsetimo, mala Milica Rakić je rođena u Beogradu 9. januara 1996. godine. Njeni roditelji su Žarko i Dušica Rakić. Ima starijeg brata po imenu Aleksa.

Između 9 časova i 30 minuta i 10 časova uveče, 17. aprila 1999. godine, trogodišnja Milica bila je pogođena fragmentom bombe, nalazivši se u kupatilu na drugom spratu svoje kuće i Ulici Dimitrija Lazarevića Raše broj 8, u Batajnici, predgrađu Beograda.

Kuća je bila udaljena 1 kilometar od nekadašnjeg aerodroma Batajnica.

Batajnica je bila meta NATO-a više puta u toku svog napada na Jugoslaviju, koji je trajao od marta do juna 1999. Miličina smrt bila je trenutna. U trenutku stradanja, devojčica je sedela na noši. U napadu je bilo ranjeno 5 civila.

Preminula Milica sahranjena je 19. aprila na Batajničkom groblju.

Video: Milica je poginula u bombardovanju, lik joj oslikan na freski: Drži krst, ima oreol

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojbasa

    17. januar 2023 | 20:07

    Da je ziva i zdrava..kao i vi..A Milica jedna u srcu druga Srpskoj...jos jednom da ste zivi i zdravi!!!

  • nibrS

    17. januar 2023 | 19:39

    Živa, zdrava i vesela bila...

  • Сандра

    17. januar 2023 | 20:35

    Жива и здрава била Милице.Нек' те кроз цео живот срећа прати.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA