Hrvatska se pribojava letonskog scenarija: Hoće li uvođenje evra ubrzati iseljavanje?

Hrvatska je u nedelju postala 20. članica evrozone

  • 6
Turisti, putovanja, aerodrom, koferi Foto: Shutterstock

Letonija je bila pretposlednja država koja je uvela evro kao svoju valutu, a devet godina kasnije njeni građani nastavljaju da napuštaju tu baltičku zemlju od 1,9 miliona stanovnika žaleći se na visoke cene i nedostatak poslova, prenosi Jutarnji list.

- Nakon što je u zemlju uveden evro bili smo šokirani novim cenama - kaže Ljubova Sela, 65-godišnja penzionerka, u glavnom gradu Rigi. - Pre smo mogli da kupimo puno više stvari našim latima nego što sada možemo evrima - dodaje u razgovoru za Hinu.

Letonija je ušla u evrozonu 1. januara 2014, a godinu dana posle učinila je to i susedna Litvanija.

Aiva Strelca, tada 16-godišnja učenica, bila je na zimskim praznicima i dobro pamti novogodišnju noć u kojoj je nestao lat.

- Dok smo kući čekali Novu godinu, moj je otac izašao u vrt, onde iskopao rupu pa u nju položio kutiju s latima - priča Strelca. - Nije hteo da ih zameni za evre. Govorio je da će nam jednog dana opet zatrebati. Da će oni opet vredeti u budućnosti - dodaje.

Letonija je 1991. stekla nezavisnost raspadom Sovjetskog Saveza, a 1994. godine fiksirala je svoj kurs uz nemačku marku, a zatim i uz evro. Time je održavala nisku inflaciju i nije koristila monetarnu politiku u podsticanju izvoza i zapošljavanja, prenosi Klix.

Godine 2000. je imala gotovo 2,4 miliona stanovnika. Od tada ih je izgubila oko 500.000. Mnogi su emigrirali u druge članice EU u potrazi za boljim životom.

Ana, ćerka Ljubove Sele, otišla je pre četiri godine da živi u glavni poljski grad Varšavu gde radi kao novinarka.

Smatra da je letonska vlada uvela evro iz političkih razloga.

- Uvođenje evra bilo je pitanje bezbednosti za Letoniju. Neslužbeno objašnjenje je bilo da će Zapad biti motivisaniji da nam pomogne u slučaju pretnje iz Rusije ako uđemo u područje zajedničke valute. To je bio svojevrsni štit protiv uticaja Rusije - rekla je.

Valdis Dombrovskis, koji je tada kao premijer Letonije uveo zemlju u evrozonu, deset meseci posle dobio je mesto potpredsednika Evropske komisije u Briselu. Evropski je poverenik za ekonomiju pa mu je danas posao da promoviše ideju evrozone.

Početkom jula pozdravio je odluku hrvatske vlade o uvođenju evra.

- Uvođenje evra nije samo legitimna obaveza, nego dovođenje vidljivog benefita hrvatskoj ekonomiji, kao i jačanje međunarodnog položaja i značaja evrozone i EU-a - izjavio je Dombrovskis u Zagrebu na zajedničkoj konferenciji za medije s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Hrvatska je u nedelju postala 20. članica evrozone.

Letonija i Litvanija su, zajedno s Bugarskom, zemlje najvećih socijalnih nejednakosti u EU, podatak je Eurostat-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kobe

    1. januar 2023 | 22:58

    Tesla na novcanici od 2 evra,nacionalni ponos a istina je da je Hrvatska od danas izgubila svoju kraljevsku kunu i nacionalitet.

  • Milica

    2. januar 2023 | 09:06

    Ne mogu bez Srba ni evro da išampaju. A koga da stave?!

  • Гаргамел

    2. januar 2023 | 08:51

    Славонци и даље могу куповати у Срему и Бачкој .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA