Direktor opisao trenutak kad je Molotovljev koktel uleteo u Centar za socijalni rad u Ivancu: "Nastao je haos"

 
  • 0

Nastala je materijalna šteta, ali niko nije povređen

Jutros oko 9:25 muškarac (40) došao je do prostora Centra za socijalni rad u Ivancu, na prvom spratu zgrade, razbio staklo na vratima hodnika i u njega bacio zapaljivu staklenu bocu, nakon čega se svojim vozilom udaljio sa mesta događaja, saopštila je PU varaždinska.

Nastala je materijalna šteta, ali niko nije povređen, saopštila je policija, piše Dnevnik.hr.

Osumnjičeni 40-godišnjak je ubrzo pronađen, uhapšen i doveden u Policijsku stanicu Ivanec na kriminalističko istraživanje.

Događaju je prethodilo službeno postupanje Centra u oblasti porodično-pravne zaštite dece, navela je policija.

Direktor opisao detalje incidenta

O svemu se oglasio i direktor Centra za socijalni rad Ivanec, Robert Čusek.

"Dogodila se jedna krizna situacija. Zaposleni u Centru napadnuti su od strane našeg korisnika. Tokom jutra smo u toj porodici imali preduzimanje hitnih mera i u toj porodici smo izdvojili četvoro dece", kazao je Čusek.

"Dvoje roditelja došlo je u Centar, pokušali su nasilno da uđu, to nisu uspeli, zatim su razbili vrata na ulazu i u prostor bacili zapaljivu tečnost. Nastao je požar koji je brzom intervencijom zaposlenih ugašen, ali je nastala strašna panika i totalni haos je zavladao".

Kazao je kako je na Odeljenju za decu, brak i porodicu u tom trenutku bilo deset zaposlenih.

"Oni su svi vidno potreseni, u šoku su, to ih je zateklo, aktivnosti koje su danas sprovodili su u opisu našeg posla, to su nužne mere kako bi se zaštitio život i sigurnost dece koju smo danas smestili u udomiteljsku porodicu.

Ministarstvo osudilo incident

Ministarstvo rada, porodice i socijalne politike najoštrije je osudilo napad na Centar za socijalni rad.

"Stručni radnici Centra za socijalni rad Ivanec, postupajući u zaštiti dobrobiti dece, tokom prepodneva su izloženi napadu od strane korisnika u čijoj porodici su postupali", poručuju iz Ministarstva, dodajući da niko nije povređen.

Naglasili su kako radnici u sistemu ponekad imaju nezavidnu ulogu u zaštiti za najranjivije članove našega društva.

Ministarstvo dodaje kako je na nivou cele Hrvatske od 2019. godine obezbeđena mera tehničko-telesne zaštite svih centara za socijalni rad, koja uključuje čuvara, ručni detektor metala i prolazni detektor metala, a izmenama Krivičnog zakona radnici centara dobili su status službenog lica, koji obezbeđuju zaštitu osobama koje su u svom svakodnevnom radu posebno izložene ugrožavanju od kriminalnog ponašanja.

"Ovo nije prvi put"

Iz Hrvatske komore socijalnih radnika (HKSR) saopštili su kako su zgroženi činom brutalnog nasilja koji se dogodio u Ivancu.

"Hitno smo pokrenuli interne protokole za ovakve situacije i u intenzivnom smo kontaktu sa Centrom te kolegama stojimo na raspolaganju za svu potrebnu pomoć", istakli su.

Očekuju hitnu reakciju nadležnih tela i ministra rada, porodice i socijalne politike Marina Piletića jer ovo nažalost, ističu, nije prvi put da su direktno napadnuti socijalni radnici, kao i ostali zaposleni u Centru za socijalni rad Ivanec na svojim radnim mestima.

Video: Eksplozija u prodavnici, vatra na ulici: Bačen Molotovljev koktel u radnju, prolaznik postao heroj

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA