Tužilaštvo od Zavoda za sudsku medicinu traži novo veštačenje u slučaju smrti novinara Vladimira Matijanića

 
  • 0

Novinar Indeksa Vladimir Matijanić je umro 5. avgusta od komplikacija uzrokovanih korona virusom

Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu je odgovarajući na upit Indexa potvrdilo da i dalje radi na slučaju smrti Vladimira Matijanića, odnosno na krivičnom predmetu koji se vodi protiv nepoznatih počinitelja, a zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje krivičnog dela nesavesnog lečenja.

Kako su saopštili iz Tužilaštva, nakon što su prikupili celokupnu dokumentaciju vezanu za ovaj slučaj, 11. novembra ove godine zatražili su tzv. multidisciplinarno medicinsko veštačenje koje će odraditi Zavod za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Naime, Zavod za sudsku medicinu već je dao mišljenje vezano za okolnosti smrti Matijanića, međutim sada Tužilaštvo od Zavoda traži novo veštačenje, koje bi uključivalo veći broj medicinskih stručnjaka. Nakon što bude gotovo i to veštačenje, doneće se odluka u ovom predmetu.

Vladimir Matijanić umro je u petak 5. avgusta u popodnevnim satima nakon što je danima tražio pomoć splitskih lekara, a hitna je odbila da ga odvede u bolnicu. Matijanić je imao Sjogrenov sindrom i intersticijsku bolest pluća, a sumnjalo se na još dve autoimune bolesti. Oboleo je i od korona virusa.

Činjenica je da je Matijanić od utorka do petka te kobne nedelje početkom avgusta tražio pomoć splitskih lekara. U ta četiri dana ne samo da nije bio hospitalizovan, već nije dobio ni adekvatan zdravstveni pregled. Na Hitnom prijemu splitske Infektologije primljen 2. avgusta, a tamo je došao sa simptomima korona virusa, međutim, otpušten je kući.

Kako je umro Matijanić

Dva dana kasnije, 4. i 5. avgusta, na dan smrti, više puta je zvao splitsku Infektologiju i medicinskim radnicima je izgovorio sve dijagnoze koje ima, te im rekao da nema snage da napravi ni nekoliko koraka.

"Javite se za pet dana ako ne bude bolje" i "pišajte u lonac pored kreveta" su neki od saveta koje je dobio od splitskih medicinskih radnika. Matijanić nije adekvatno pregledan i hospitalizovan, a do sada niko zbog toga nije odgovarao.

Matijanić je 5. avgusta od ekipe hitne pomoći koja je došla u njegov dom na intervenciju tražio da ga hospitalizuju, međutim ostavili su ga kod kuće. Objasnili su mu da ima "normalne simptome kovida". Isti tim hitne pomoći došao je sat i po kasnije gde su ga neuspešno reanimirali i na kraju proglasio smrt.

Čeka se konačna odluka Odvjetništva

Opštinsko državno tužilaštvo je još u avgustu ove godine potvrdilo kako radi na predmetu. O toku samog postupka Index nije upoznat jer Tužilaštvo ne može da daje informacije s obzirom na tajnost izveštaja koji je određen Zakonom o krivičnom postupku.

"Obaveštavamo Vas da je Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu dana 11. novembra 2022. godine, u krivičnom predmetu protiv nepoznatih počinitelja zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje krivičnog dela nesavesnog lečenja iz čl. 181. Krivičnog zakona sprovelo istragu i prikupilo relevantnu dokumentaciju od svih merodavnih institucija. Pribavljeni su, između ostalog, inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstvlja Republike Hrvatske i Kliničkog bolničkog centra Split, izveštaj Hrvatske komore medicinskih sestara, kao i Hrvatske lekarske komore i celokupna potrebna medicinska dokumentacija", stoji u odgovoru.

Kako su rekli, dobili su i nalaz i mišljenje sudsko-medicinskog veštačenja Zavoda za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu koji su naložili kako bi utvrdili nesporan uzrok smrti oštećenika. Međutim, to još uvek nije dovoljno za kraj istrage.

Tužilašptvo na kraju može da pokrene krivični postupak protiv poznatih ili nepoznatih osoba, može odbaciti slučaj, odnosno odlučiti da nema krivičnog dela, a može i prolongirati svoju odluku ako prosudi da je za konačnu odluku potrebno sprovođenje dodatnih istražnih radnji.

Video: Kon: Situacija sa koronom nikada nije bila povoljnija

(Telegraf.rs)

Video: Počela izgradnja kompleksa "Green line" na Novom Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA