Upozorenje na jaku kišu i olujne vetrove u regionu: U Hrvatskoj upaljen crveni meteoalarm, u BiH narandžasti

 
  • 0

Na Jadranu će duvati jaki i olujni jugo i južni vetar, dok se u BiH očekuje vetar brzine 55-65 kilometara na sat, a na zapadu i jugozapadu zemlje povremeno udari i do 85 kilometara na sat

Državni hidrometeorološki zavod objavio je ozbiljno upozorenje zbog velike promene vremena u Hrvatskoj, a koje će danas zahvatiti veći deo zemlje. Slično upozorenje zbog snažnog vetra na snazi je i u Bosni i Hercegovini.

Za celu hrvatsku obalu na snazi je crveno upozorenje Meteoalarma.

Pretežno oblačno, kišovito i vetrovito, u višem gorju biće susnežice i snega, a od sredine dana i u nižim predelima Gorskog kotara, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za utorak.

Kiša će na Jadranu i u područjima uz njega biti povremeno obilna, a biće i izraženih pljuskova s grmljavinom, dok se najmanje padavine očekuje na istoku zemlje. U noći susnežica i sneg mogući su i ponegde na severozapadu zemlje, prenosi Index.

Do kraja dana kiša će zahvatiti celu Hrvatsku, a mestimično će biti obilna, uz izraženije pljuskove i grmljavinu, posebno na Jadranu i uz njega. Lokalno do kraja dana može pasti i više od 100 mm kiše, dok u severozapadnim krajevima više od 30 mm.

Duvaće umeren istočni i severoistočni vetar, mestimično s jakim udarima, a na Jadranu jaki i olujni jugo i južni vetar. Na severnom delu će već prepodne duvati umerena do jaka, na udare i olujna bura. Najviša dnevna temperatura vazduha od 4 do 9, na Jadranu od 13 do 17 Celzijevih stepeni.

Upaljen narandžasti meteoalarm u delovima BiH

Federalna uprava civilne zaštite upozorila je na pojavu snažnog vetra danas od šest sati ujutru do 18 sati poslepodne.

Federalni hidrometeorološki zavod je izdao narandžasti meteoalarm, a u objašnjenju navode da se očekuju jaki i olujni udari vetra južnog i jugoistočnog smera.

Područje za koje je izdato narandžasto upozorenje su zapad, jugozapad i centralna područja Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.ba.

vetar NOVI SAD vetrovito VREME hladno, vremenska prognoza Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Očekuje se vetar brzine 55-65 kilometara na sat, a na zapadu i jugozapadu BiH povremeno udari i do 85 kilometara na sat.

Građani su upozoreni na moguće smetnje, strukturalna oštećenja i rizik od povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vetar. Takođe su mogući i prekidi u snabdevanju električnom energijom.

Video: Saveti šta raditi pre, za vreme i nakon poplava: Zaštitite sebe i svoju imovinu

(Telegraf.rs)

Video: Božović o suđenju za "Ribnikar": Ovo je bilo jedno od najstrašnijih suđenja u mojoj karijeri

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA