Savet bezbednosti UN produžio mandat EUFOR-a u BiH

 
  • 2

Rusija predstavila zveštaj Republike Srpske upućen Savetu bezbednosti

Savet bezbednosti UN produžio je večeras mandat EUFOR misije Altea (multinacionalnih stabilizacijskih snaga predvođenih EU) u Bosni i Hercegovini za još godinu dana.

Zamenica stalnog predstavnika Ruske Federacije Ana Јevstignejeva pročitala je izveštaj Republike Srpske upućen Savetu bezbednosti.

Ona je rekla da Zapad konstantno pokušava da predstavi Republiku Srpsku kao izvor problema u BiH i demonizuje sve što se ne uklapa u evroatlantski okvir koji se nameće narodima u BiH, prenosi RTRS.

Kineski ambasador u UN Geng Šuang rekao je da nakon izbora politička situacija u BiH ulazi u novu fazu i izrazio nadu da će strane u BiH zadržati aktuelni pozitivan zamah i da će zajedno unapređivati političku agendu.

Predstavnik SAD pozdravio je jednoglasno usvajanje rezolucije o produženju mandata EUFOR misije Altea čime je poslata poruka o jasnom podržavanju ove veoma važne misije za održavanje mira i bezbednosti u BiH.

Predstavnica Velike Britanije ocenila je da je BiH napredovala od 1995. godine, ali da je "mir i dalje nestabilan" i da EUFOR ima veliku ulogu u održavanju mira. Ona je istakla da Velika Britanija ostaje posvećena poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predstavnica Francuske u UN Natali Broadherst rekla je da vlasti u BiH moraju da pokažu volju za dijalog i da se angažuju na sprovođenju reformi. Dodala je da Francuska podržava evropsku perspektivu BiH i ostatka zapadnog Balkana.

Predstavnici Norveške i Irske podržali su kandidatski status EU za BiH.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je ranije pismo predsedavajućem SB UN Haroldu Agjemanu u kojem je naveo da delegaciju na sastanku ovog tela nije odobrila BiH niti su je ovlastile relevantne institucije nego je, kako je naveo, treba smatrati "privatnom ekspedicijom samoizabranih članova".

Video: Dačić: Glupi ste koliko ste teški

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiki

    3. novembar 2022 | 08:18

    Ma nemoj. Pa Dodik je prvi poceo da se ponasa kao da je sam u BiH, a sada to zamera drugim.

  • Salko

    3. novembar 2022 | 06:50

    Sta traze tu nato okupatori

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA