Hrvatica ispunjava neobične želje dok radi na superjahti: "Jednom sam dobila 10.000 evra napojnice"
Martina Drežančić iz Hrvatske, koja radi kao glavna stjuardesa na superjahti već dve godine, otkrila je za DailyMail najneobičnije zahteve gostiju, ali i kako izgleda njen život na luksuznom brodu.
Martina je otkrila kako izgleda tipičan radni dan na poslu za koji je potrebna vojnička disciplina, ali i o prohtevima bogataša koji iznajmljuju skupocena plovila.
- Jedan gost je tražio jaja ali od kokoške koja jede isključivo crve. Želeo je najveću količinu proteina u jajima - započinje Martina priču za DailyMail.
Ona kaže da se uvek trude da udovolje gostima.
- Ponekad žele stvari koje ne možete ni da zamislite. Uglavnom im ispunimo želju, ali ako ne, uvek pronađemo alternativno rešenje - kaže ona.
Drežančićeva trenutno radi na jahti M/Y Freedom dugoj 48 metara pod nazivom, koja može da primi do 22 gosta. Ova jahta, koja ima bioskopsku dvoranu, teretanu, bazen, hidromasažnu kadu, sobu za masažu i veliki izbor igračaka za vodu trenutno plovi Jadranom, a da biste uživali na ovakvom brodu trebalo bi da izdvojite između 80.000 i 100.000 evra nedeljno.
Na ovoj i sličnim jahtama radnici moraju da imaju vojničku disciplinu.
- Ko se ne pridržava pravila, mora da napusti brod. Od samog početka meni je jasno šta se očekuje. Zaista je važno da se gosti ponašaju u skladu sa tim. Nema mesta za ‘ali‘. Postoji samo jedan način na koji se stvari obavljaju. I verujte mi, isprobala sam sve načine - kaže Martina.
Otkriva i da je zaradila nadimak Hitler zbog stroge discipline na kojoj insistira.
- Ja sam zaista veoma stroga. Ali to je jedini ispravan način. Ako svako odrađuje svoj posao kako treba, funkcionišemo kao švajcarski sat. Nema proveravanja, ponavljanja i gubljenja vremena bez razloga. I svaki član posade mora biti u stanju da uradi sve što je potrebno - kaže Marina.
Njeno radno vreme je naporno, a podrazumava i puno čišćenja.
- Čistimo stvari koje su već čiste. Moj radni dan traje minimalno 16 sati. Obično se budimo oko 6.30, jer moramo da budemo spremni da poslužimo doručak u 7.30, koji ponekad traje do 11 sati. Nakon što počistimo sto i pripremimo ručak, a to je obično između 13 i 15 sati, možda se ugrabi nešto slobodnog vremena dok gosti plivaju - kaže Martina za DailyMail.
Ipak, kako ističe, uvek ima nešto da se uradi, od punjena frižidera do čišćenja otisaka prstiju, slaganja rublja i slično.
- Kasnije sa kuvarom prolazimo kroz jelovnik, uvek ostavljajući mogućnost za posebne zahteve. Zatim se u 18 sati presvlačimo u noćnu uniformu, počinjemo da poslužujemo koktele i da se pripremo se za večeru, koja se često pretvori u zabavu sve do dva ujutro.
Najteži deo posla joj je da pronađe radnike i organizuje rad.
- Nije lako pronaći 12 ljudi koji se dobro slažu i bez problema rade jedni s drugima. Minimalno šest meseci živite jedni s drugima. Moram prepoznati kako da se ponašam prema svakome od njih. Ako uzmete dvoje ljudi i bacite ih ajkulama, jednoga će pojesti, a drugi će nastaviti da pliva s njima. Dakle, najteže je stvoriti dobar tim - kaže Martina.
Iako je posao stjuardese na jahti izuzetno zahtevan i iscrpljujući, nekad nagrada može biti ogromna.
- Najveća napojnica koju sam dobila bila je 10.000 evra u gotovini. Takođe sam dobila puno poklona - kaže Martina.
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Miki
Prava domaćica. Zna se zbog čega je dobila toliku napojnicu.
Podelite komentar