Požari danima divljaju na Balkanu: Najteža situacija u Sloveniji, evo gde se situacija smiruje

 
 
 ≫ 
  • 0

Trenutno je najteža situacija u Sloveniji

Toplotni talas koji je poslednjih dana zahvatio Evropu polako se sa zapada širi ka jugu i zahvata Balkansko poluostrvo. Zbog visokih temperatura izbili su brojni požari koji nastavljaju da se šire. 

Trenutno je najteža situacija u Sloveniji.

Veliki požar na slovenačkom Krasu i dalje se širi uprkos velikim naporima vatrogasaca gašenju iz vazduha, a do smirivanja bi moglo doći sledeće sedmice, kada meteorolozi očekuju veće padavine na tom području.

Na terenu je noćas bilo oko 800 vatrogasaca koji su sprečavali širenje vatre i gasili “manja žarišta”, izjavio je jutros Stanko Močnik, komandant vatrogasaca na terenu, prenosi Hina.

Zbog gustog dima na području požara noć u svojim domovima nisu proveli stanovnici 10 sela koja su preventivno evakuisana, a požar se od jutros gasi do sada najvećim kapacitetima iz vazduha.

Od jutarnjih sati u gašenju učestvuje 11 helikoptera, a očekuje se da će se u intervenciju opet uključiti i hrvatski kanader, potvrdio je komandant slovenačke civilne zaštite Srecko Šestan.

- Nadamo se da će vatrogasci uz pomoć iz vazduha uspeti da ograniče požar - dodao je Šestan.

Slovenački mediji prenose najave meteorologa da bi jače padavine na području gde bukti požar mogle da počnu sledeće sedmce, što bi znatno promenilo tešku situaciju koja traje već sedmi dan.

Požar u Nacionalnom parku Sutjeska lokalizovan

Požar u kanjonu reke Hrčavke na području Nacionalnog parka "Sutjeska" u Bosni i Hercegovini stavljen je pod kontrolu, saopštio je danas direktor parka Aleksandar Kovač.

On je naveo da su angažovane sve raspoložive snage nacionalnog parka i Civilne zaštite, koje, uz podršku helikoptera drže požar pod kontrolom, prenosi Srna.

Požar u kanjonu Hrčavke rasplamsao se na izuzetno nepristupačnom terenu nakon što je ugašen prethodni, koji se dogodio na lokalitetu Prijevora u opštini Bileća i trajao tri dana.

U intervenciji su, osim 25 radnika Nacionalnog parka, učestvovali pripadnici Civilne zaštite i Helikopterski servis Republike Srpske.

Lokalizovan požar u Severnoj Makedoniji

Požari u Severnoj Makedoniji od prethodna dva dana stavljeni su pod kontrolu, saopštio je Upravni odbor za koordinaciju i upravljanje krizama.

- Požari su stavljeni pod kontrolu. Vatrogasne jedinice su danonoćno u stanju pripravnosti - objavio je na Fejsbuku ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, koji je predsedavao sednicom Odbora.

Na sastanku se pričalo o merama predostrožnosti za sprečavanje novih požara i zaključeno je da će ekipe nastaviti rad na gašenju vatre u opštini Berovo, prenela je novinska agencia MIA.

Požar na teritoriji opštine Berovo bio je aktivan do petka uveče, ali je sprečeno širenje.

Vlado Klincarski iz javnog preduzeća "Makedonske šume - Maleševo - Berovo" rekao je da ostaje da se suzbije još jedan deo požara u Berovu, zbog problema sa jakim vetrom i visokim temperaturama.

Šumski požar na Tari stavljen pod kontrolu

Požar u okolini sela Zaovine na Tari stavljen je sinoć pod kontrolu.

U požaru je izgorela jedna kuća i nekoliko pomoćnih objekata u zaseoku Jeličići.

Požar, koji je pretio da se proširi na šumu Nacionalnog parka, gasilo je 30 vatrogasaca sa 10 vozila, prenela je Rina.

Borba sa vatrom, u kojoj su učestvovali i zaposleni u Nacionalnom parku i meštani, trajala je duže od dva sata.

Video: Ogromni požari u Sloveniji: Gore šume i brda, angažovani helikopteri

(Telegraf.rs)

Video: Božović o suđenju za "Ribnikar": Ovo je bilo jedno od najstrašnijih suđenja u mojoj karijeri

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA