Od antraksa u Hrvatskoj obolela i deca: "Zašto smo tako kasno obavešteni?"

 
 ≫ 
  • 0

Registrovano je šestoro obolelih, među njima dvoje dece

Ministarstvo poljoprivrede Hrvstske saopštilo je danas da je kod uginulih goveda na području Parka prirode Lonjsko Polje potvrđena bolest antraks.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je, s obzirom na to da je na području Parka prirode Lonjsko Polje pašnjaka Osekovo uginuo veći broj životinja, a uginućima je prethodila pojava neuroloških kliničkih znakova, odredilo obdukciju lešina dve uginule životinje i uzimanje uzorka za laboratorijsku dijagnostiku u svrhu isključivanja antraksa i uzimanje uzoraka mozga u svrhu isključivanja besnila i goveđe spongiformne encefalopatije.

Obdukciju lešina uginulih životinja i laboratorijsku analizu uzoraka od uginulih životinja sproveo je Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu.

Ministarstvo je u subotu dobilo rezultate nalaza, kao i rezultate provedenih laboratorijskih pretraga, kojima je kod uginulih goveda potvrđen antraks.

U zajedničkoj koordinaciji Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata provode se daljnje aktivnosti i mere na području pašnjaka Osekovo, Parka prirode Lonjsko Polje, u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti, navodi se u saopštenju.

Među obolelima i deca

Inoslav Brkić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije za Dnevnik.hr je kazao kako je od 1. jula do danas uginulo više od 100 grla stoke, a šest osoba je obolelo od kožnog antraksa.

- Među njima je i dvoje dece. Svi su na vreme dobili antibiotsku terapiju i sve je pod nadzorom - kazao je Brkić i dodao kako će Ministarstvo poljoprivrede preduzeti sve potrebne radnje vezane za promet stoke i životinjskih proizvoda.

Brkić ističe da je ovo najveća epidemija na ovom području za koju on zna.

- Čudno je jer se sva goveda vakcinišu obavezno dvokratno, sve se mora proveriti. Sve eksponirane osobe dobile su kemoprofilaksu - propisanu preventivnu terapiju - kazao je on.

Uzeti su brisevi svih obolelih osoba, a deo briseva se šalje u Hrvatski zavod za javno zdravstvo te su mikrobiološke pretrage uzoraka pacijenata u toku.

- Kod jednog goveda bez sumnje je potvrđen antraks - kaže Brkić te ističe da je sve pod kontrolom i nema mesta panici, ali se mora utvrditi uzrok i "zašto smo tako kasno obavešteni i to od strane policije tek kad je već uginuo veći broj životinja".

(Telegraf.rs)2

Video: Predstavljeno prvo kolo Izabranih dela Svetislava Basare na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA