Održana komemoracija u Potočarima: Sahranjeni ostaci 50 bošnjačkih žrtava

Kristijan Šmit, koga institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, obraćajući se prisutnima istakao je da Srebrenica treba da bude grad nade, kao i da se buduće generacije ne smeju da se dele po nacionalnim linijama

  • 18
Srebrenica, obelezavanje godisnjica Foto: Tanjug/AP

U Memorijalnom centru u Potočarima danas je sahranjeno 50 posmrtnih ostataka Bošnjaka stradalih u tragičnim događajima u leto 1995. godine u Srebrenici.

Komemoraciji i sahrani žrtava prisustvovao je veliki broj građana, a njima su se, što uživo, što putem video-linka, obratili brojni visoki zvaničnici i strane diplomate.

Između ostalog, komemoraciji u Potočarima prisustvovali su Kristijan Šmit, visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žosep Borelj, zamenica generalnog sekretara UN Alisa Ndertu, generalni sekretar Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić, ministar odbrane Holandije, Kasja Olongren, predsedavajući OEBS, Zbignjev Rau, crnogorski premijer Dritan Abazović, bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, kao i brojni drugi.

Kristijan Šmit, koga institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, obraćajući se prisutnima istakao je da Srebrenica treba da bude grad nade, kao i da se buduće generacije ne smeju da se dele po nacionalnim linijama.

- Zločin je pažljivo dokumentovan, izgrađen je memorijalni centar, počinioci su kažnjeni i mora da se pamti ime svake žrtve. Ovo ne bi bilo moguće bez posvećenosti mnogih koji su to uradili. Danas se sjećamo onih koji su izgubili živote u Srebrenici. Trebamo se sjetiti i drugih mjesta stradanja u BiH i moramo raditi na očuvanju sjećanja - rekao je Šmit.

On je istakao da Srebrenica "nikada ne sme biti zaboravljena", te da se, prema njegovim rečima, mora raditi na tome da se nikad ne ponovi nešto slično.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M-48

    11. jul 2022 | 18:06

    Postoji li još neko groblje u Bosni sem Srebrenice? Rat završen pre 27 godina a oni svake godine sahranjuju po 50-100 sanduka?! Ako su to streljani u Srebrenici gde su im bili ostaci do sada? To 'sahranjivanje' posle 27 godina je obična farsa koja je normalnom čoveku neprihvatljiva.

  • Čedo i Mile

    11. jul 2022 | 17:44

    Rođen u Sarajevu Živi u Njemačkoj Sahranjen u Potocarima.

  • Vasilije

    11. jul 2022 | 18:05

    Katastrofa. Oni ce jednog dana da sahrane i Kulin Bana i reci ce da je stradao u Srebrenici ! :/ Sta je sa nasim zrtvama ? Nase zrtve imaju i ime i prezime ali nazalost samo za nas, a za njih su samo cetnici i Srbi !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA