Rusija tvrdi da su u Ukrajini ubili 74 Hrvata: Oglasio se hrvatski ministar spoljnih poslova

 
 ≫ 
  • 40

Ministarstvo odbrane Ruske federacije objavilo je tablicu koja, kako tvrde, sadrži broj "plaćenika" koji su došli da se bore u Ukrajinu, broj ubijenih, broj onih koji su napustili Ukrajinu kao i broj preostalih

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da su u Ukrajini ubijena 74 hrvatska "plaćenika". Hrvatski ministar odbrane kaže da nemaju takve informacije.

Naime, Ministarstvo odbrane Ruske federacije objavilo je tablicu koja, kako tvrde, sadrži broj "plaćenika" koji su došli da se bore u Ukrajinu, broj ubijenih, broj onih koji su napustili Ukrajinu kao i broj preostalih.

- Rusko Ministarstvo odbrane prati i beleži prisutnost svakog stranog plaćenika u Ukrajini - objavili su na svojim veb stranicama.

Tvrde da u borbene operacije nisu uključeni samo plaćenici, nego i oni koji su došli da obučavaju ukrajinske vojnike i da pomažu u popravkama zapadnog oružja koje je poslato u Ukrajinu.

U tablici koju su objavili Rusi tako tvrde da je u Ukrajinu od 24. februara, dakle od početka ruske "specijalne operacije", stiglo 204 hrvatskih državljana. Od toga ih je, tvrdi rusko Ministarstvo odbrane, 74 ubijeno, 51 je napustio zemlju, a sa jučerašnjim datumom u Ukrajini ih je ostalo 79.

Prema podacima koje je objavilo rusko ministarstvo odbrane, Hrvatska je četvrta po redu zemlja po broju ubijenih "plaćenika". Prva je Poljska sa 378, druga je Rumunija sa 102, a treće je Ujedinjeno Kraljevstvo sa 101.

Ovi podaci nisu nezavisno provereni, navodi Index.

Za sada je poznato da je u Ukrajini zarobljen jedan hrvatski državljanin, a jedan je ranjen, pa se vratio u Zagreb na lečenje.

Oglasio se hrvatski ministar spoljnih poslova

Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je za Jutarnji list kako "za sada Ministarstvo spoljnih poslova ni hrvatska Vlada nemaju informaciju da je u ratu u Ukrajini poginuo ijedan hrvatski državljanin".

Video: 100 dana sukoba u Ukrajini

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige Darka Bajića "Film davne budućnosti" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sharac

    18. jun 2022 | 16:42

    Mashala

  • Nbgg

    18. jun 2022 | 17:28

    Otisli da brane bracu fasiste pa naleteli na bracu Ruse .... pa sta su ocekuvali

  • Super Brundo

    18. jun 2022 | 16:00

    Dosta boraca je doslo iz Hrvatske ako se uzme u obzir da ima malo ispod 4 miliona stanovnika.Iz Evrope je najvise doslo Poljaka, 1831, Rumuna 504, Britanaca 422 i Hrvata 204.Visoko cetvrto mesto.Drvena medalja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA