Jezive slike nevremena u Zagorju: Poplavljeno nekoliko škola, voćnjaci i vinogradi potpuno uništeni

Nevreme je zahvatilo i Zagreb, a jak vetar je porušio nekoliko stabala

  • 1

Jako nevreme se obilnim gradom zahvatilo je Zagorje, a najviše grada, uglavnom veličine oraha, palo je uz granicu sa Slovenijom.

Na području Kumrovca, Zagorskih Sela, Klanjca i okoline grada je sinoć palo toliko da je potpuno prekrio dvorišta kuća, ulice i livade, kao da je pao sneg, prenosi portal Index.

Prizori su katastrofalni, zapadni delovi županije poput Kumrovca bili su potpuno beli od grada, kaže gradonačelnik Željko Kolar je za 24 sata.

- Palo je 20 do 25 centimetara grada, bili su nam potrebni kamioni začišćenje snega. Čistimo teren, vatrogasci su na terenu na području koje je pogodilo nevreme. Stanje je katastrofa. Imamo nekoliko klizišta, probijena je kupola vrtića u Klanjcu, u Trgovišću je osnovna škola poplavljena. Ovo je vinogradski kraj, sve je uništeno i ništa nije ostalo - rekao je Kolar.

Pojedini putevi bili su prekriveni ledom, a neka su vozila ostala zaglavljena.

- Jak grad je izazvao haos i na putevima širom županije. Velike količine leda koje su pale za kratko vreme zatrpale su ulice, što je otežalo kretanje automobilima. Zbog svega su morali da reaguju i vatrogasci. Na području od Kumrovca do Velikog Trgovišća došlo je do veće količine oborona u obliku grada i kiše. Grad veličine lešnika i oraha padao je na području Zagorskih Sela, Jezera Klanječkog i Zaboka. U Zagorskim Selima ima nanosa šljunka na ulicama - saopštio je Centar civilne zaštite, piše Zagorje-international.hr.

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt izjavio je da su automobili stajali na putu, a da je pojedinim mestima bilo nanosa grada visine do 70 centimetara.

- Katastrofa, katastrofa! Ovo u životu nisam doživeo. Zatrpani smo potpuno, auti su stajali na ulicama, na mestima ima i nanosa grada visine do 70 centimetara. Mislim da poljoprivreda, vinogradi, ratarstvo, da na to možemo da zaboravimo i da je grad uspeo sve da uništi - kazao je Šplajt.

Nevreme je zahvatilo i Zagreb, a jak vetar je porušio nekoliko stabala.

Na području Draganića grad veličine jajeta naneo je ogromnu štetu usevima, a oštećene su i kuće.

Izuzetno jak vetar u Karlovcu je čupao stabla.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    3. jun 2022 | 13:12

    Bože užasa. Ovo i nas čeka. Klima se toliko promenila. Nesnosne vrućine i nevreme naizmenično.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA