Olujni oblak visok 12 kilometara potopio Trogir i Dalmaciju: Snažno nevreme u Hrvatskoj

 
  • 0

Prema radarskom snimku iz Debeljaka kod Zadra, Državnog hidrometeorološkog zavoda, ovaj olujni sistem povremeno dostiže i 12 kilometara visine

Jako nevreme praćeno grmljavinom zahvatilo je šire područje Trogira i Dalmacije.

Prema radarskom snimku iz Debeljaka kod Zadra, Državnog hidrometeorološkog zavoda, ovaj olujni sistem povremeno dostiže i 12 kilometara visine. To je bilo dovoljno da se na satelitskom snimku oblaka jutros vidi senka ovog oblaka, koju je stvorilo izlazeće sunce na području centralne Italije, piše Dalmacija Danas.

Zbog velike količine kiše, poplave su zabeležene na području Marine, mesta nedaleko od Trogira. Kako javljaju mreže Pljusak.com i Šibenik Meteo, u Primoštenu je do 8 sati ujutro palo ekstremnih 83 litra kiše po kvadratnom metru, što je više od mesečne prosečne količine padavina. Ražanj kod Punta Planke dobio je 80 litara. Poljica kod Marine palo je 72 litra kiše po metru kvadratnom, navodi Dalmacija Danas. Posle 8 sati grmljavina je zahvatila Trogir, a za vrlo kratko vreme palo je 32 litra padavina po metru kvadratnom. Celo područje su povremeno pogađale bujice.

Nešto dalje, u Planu kod Trogira, varnile su iz strujnog kabla na ulici. Stanovnici su za Dalmaciju danas rekli da su HEP-ovci, nakon što je nevreme prošlo, konačno došli do stuba da saniraju situaciju. Čitalac je portalu rekla da je danima "pucala" u banderu i da bi svako veće nevreme u Planu izazvalo nestanak struje.

Nevreme praćeno jakom kišom izazvalo je velike probleme i u Kaštelima i okolini. Vatrogasne i druge službe imale su toliko intervencija da ni popodne još uvek nisu mogle sve da izbroje. U Kaštelima je na intervencijama bilo više od 50 vatrogasaca sa 15 vozila. Vatrogasci su uglavnom crpili vodu iz stambenih i poslovnih objekata. Na teren su izašle i patrolne službe i radnici lokalne službe.

Raščišćavanje puteva, ispumpavanje vode, otvaranje kanala za ulivanje u more, uklanjanje nanosa, raščišćavanje obale - samo su neke od stvari koje su danas popodne bile hitne. Kaštela je više puta posetio i gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, kako bi na terenu doneo odluku i, u zavisnosti od situacije u pojedinim sredinama, preduzeo dalje korake, piše Portal Grada Kaštela.

Za vreme najjačeg nevremena voda na autoputu ponegde je dostizala pola metra, a u bujičnim vodama zaglavilo se mnogo automobila.

Dalmacija Danas je ranije javila da je duž kaštelanske magistrale izloženo na desetine automobilskih tablica otkinutih u vodenim potocima. Portal grada Kaštela objavio je na Fejsbuku da je pronađeno još 14 automobilskih registarskih oznaka.

Najveći problemi bili su na Jadranskoj magistrali (državni put D8) gdje je došlo do saobraćajnog kolapsa, zbog čega je policija uputila vozače da koriste Stari kaštelanski put. Neki automobili na području Kaštela ostali su zaglavljeni u pukotinama u zemlji.

U Kaštelima i okolini palo je oko 100 litara kiše po metru kvadratnom.

(Telegraf.rs)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA