Oglasila se Hrvatska služba vazduhoplovstva povodom pada aviona u kojem su poginuli svi putnici

 
 
  • 0

Napominju da po propisima uviđaj u avijaciji obavlja Agencija za istraživanje vazdušnih, pomorskih i železničkih nesreća, koja će davati operativne podatke o letu (audio snimak razgovora pilota sa nadležnim kontrolorom letenja, radarski zapis leta), kao i sve druge relevantne podatke

Hrvatska služba vazdušnog saobraćaja javila je u ponedeljak da je pilot Cesne 182 odmah po dojavi o alarmu izgubio radarski kontakt i radio komunikaciju sa letelicom, koja je pronađena 23 sata nakon pada južno od Broćanske Kose.

Poslednja poznata lokacija letelice bila je kod Rakovice na Kordunu, saopštila je služba, koja je od pilota aviona Cessna 182 sa 182 DEGLF registarskim oznakama, na letu od Splita do Lajhingena (Nemačka) dobio dojavu o vanrednom stanju (MAIDAI) u nedelju u 11:24.

Odmah nakon toga izgubljen je radarski kontakt i radio komunikacija sa letelicom.

U skladu sa propisanom procedurom definisanom Uredbom o uslovima i načinu sprovođenja potrage i spašavanja aviona, Hrvatska služba vazdušne kontrole obavestila je Operativni centar civilne zaštite i time pokrenula postupak potrage i spašavanja.

Avion je dobio odobrenje od Kontrole letenja Split da poleti u 10:37 sa aerodroma Split, u skladu sa dostavljenim planom leta prema potrebnim pravilima vizuelnog letenja.

Nakon pretresa, danas posle 12 sati pronađen je srušen avion i potvrđeno je da nema preživelih, saopštila je služba, izražavajući saučešće porodici i prijateljima nastradalih.

Napominju da po propisima uviđaj u avijaciji obavlja Agencija za istraživanje vazdušnih, pomorskih i železničkih nesreća, koja će davati operativne podatke o letu (audio snimak razgovora pilota sa nadležnim kontrolorom letenja, radarski zapis leta), kao i sve druge relevantne podatke.

Podsećamo, juče je u 11.25 časova sa radara Hrvatske vazdušnog saobraćaja na širem području Slunja nestala letelica Cessna 182, koja je letela iz Splita za Nemačku. U avionu su bile četiri osobe - Švajcarac, dva Nemca i jedna osoba sa hrvatskim državljanstvom. U potragu je od juče uključen veliki broj pripadnika HGSS-a, policije i civilne zaštite. Potraga je trajala celu noć, a jutros se uključilo još ljudi, među kojima su lovci i meštani. Olupina je pronađena danas u 10.50 časova nedaleko od Broćanca kod Rakovice.

Video: Poginuli svi putnici aviona koji je nestao u Hrvatskoj

(Telegraf.rs)

Video: Vakcinacija protiv sezonskog gripa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA