Policajci heroji opisali spasavanje dečaka iz Drave: "Mali je neverovatno snažan, samo rukama se držao"

 
 ≫ 
  • 1

Nakon bezuspešnog pokušaja spasavanja, dečakova 14-godišnja prijateljica ostala je pribrana i pozvala policiju i na taj način mu spasila život

- Taj dečko je jednostavno trebalo da ostane živ, druge nema - izjavio je varaždinski policajac Neven Sambolec koji je uz kolegu Dejana Kučka u sredu spasio 13-godišnjeg dečaka od utapanja u hladnoj Dravi.

Na nesrećnog dečaka naletela je srna, koja ga je silinom udarca odbacila u derivacijski kanal HE Varaždin kod Svibovca Podravskog. Nakon bezuspešnog pokušaja spasavanja njegova 14-godišnja prijateljica ostala je pribrana i pozvala policiju i na taj način mu spasila život.

- Imali smo da uručimo službena pisma na području Sračinca, ali nešto u meni govorilo mi je da moramo da požurimo. U dogovoru sa kolegom krenuli smo zaobilaznicom malo većom brzinom, međutim pri ulasku u Hrašćicu stigla je dojava OKC-a da imaju poziv devojčice koja je dojavila da se utapa dečak - opisao je događaj Kučko.

"Ostali smo šokirani prizorom"

Odmah su, kaže, upalili rotaciona svetla i brzo krenuli na mesto događaja, gde su ugledali tri devojčice kako stoje na nasipu i mašu rukama.

- Brzo smo se popeli na nasip i kad smo došli gore, ostali smo šokirani prizorom. Dečaku je iznad vode virila samo glava, a rukama se pridržavao za konopac za koji nikome nije jasno odakle se stvorio, ali je odigrao ključnu ulogu u toj akciji - rekao je Kučko.

On se bez mnogo razmišljanja spustio da dečaka izvuče iz vode, čiji je protok bio dvostruko brži s obzirom na to da je brana u tom trenutku bila spuštena. Njegov kolega Sambolec asistirao je s boka jer bi u suprotnom sva trojica završila u Dravi, iz koje bi se teško spasili jer je kanal betoniran, a okolni teren klizav.

- Padala je kiša i teren je bio jako klizav, ne znam kako je kolega uspeo dole da dođe do njega i jednom rukom ga izvuče iz vode, a ja sam ga prebacio u naručje - prepričao je Sambolec.

Policajci dodaju kako su u trenutku njihovog dolaska devojčice plakale, tresle se od straha i bile su u stanju šoka, a po završetku spasavanja otpratili su ih kući i predali roditeljima.

Kučko je tek prošle godine stigao u redove varaždinske policije, a ovaj će slučaj pamtiti do kraja života.

- Neverovatno je koliko je dečko imao snage, on se samo rukama držao, telo je bilo potopljeno, a glava iznad vode. Posle toga mi je srce bilo veliko kao kuća - rekao je Kučko, s kojim se slaže i njegov kolega Sambolec.

Video: Otišli su na tanak led pa završili u vodi: Vatrogasci se borili za živote dvojice tinejdžera

(Telegraf.rs)

Video: Matea Milosavljević o seriji "Močvara"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA