Ceo grad bruji o maloletniku koji je hakovao 100.000 ljudi, ne zna se ko je: Dobar učenik iz bogate porodice?

 
 ≫ 
  • 1

Protiv njega će biti podneta krivična prijava Državnom tužilaštvu za omladinu

Protiv maloletnika s područja Brodsko-posavske županije koji je prošle nedelje hakovao podatke najmanje 100.000 korisnika jednog teleoperatera u Hrvatskoj, biće podneta krivična prijava Državnom tužilaštvu za omladinu za krivično delo oštećenje kompjuterskih podataka i zloupotreba naprava na štetu kompanije, navodi Jutarnji list.

To je najavio Renato Grgurić, šef Službe kibernetičke bezbednosti Direktorata policije, na konferenciji za medije održanoj u Slavonskom Brodu, dan pošto je policija privela tinejdžera osumnjičenog za hakerski napad u kom je imao i pomagača iz inostranstva.

- S obzirom da je reč o maloletnoj osobi, nećemo više izlaziti s detaljima kriminalističkog istraživanja, zbog zaštite interesa maloletne osobe, a molim i vas da štitite njenu privatnost. Što se tiče samog istraživanja, imamo dovoljno dokaza koji ukazuju na osnovanu sumnju da je reč upravo o počiniocu tog krivičnog dela i da do kraja dana protiv njega sledi odgovarajuća krivična prijava Državnom tužilaštvu za omladinu. Takođe, u vezu s izvršenjem krivičnog dela u svojstvu pomagača dovodi se još jedna osoba van Hrvatske i radi se na utvrđivanju njenog identiteta - rekao je Grgurić. Kad je reč o sankcijama, zaprećena kazna zatvora za to delo je od tri do pet godina, ali u slučaju maloletnika, tome se pristupa blaže.

- Kod maloletnih osoba nije naglasak na sankcijama, nego na tome da otkrivanjem preveniramo buduća krivična dela iste osobe. Znači, kod maloletnika nije naglasak na zatvaranju, nego na prevenciji - rekao je Grgurić, dodavši i da u ovom slučaju nema nikakve odgovornosti tinejdžerovih roditelja, jer svaka osoba starija od 14 godina odgovara za svoje postupke.

Neproblematična deca

Pravni stručnjaci s kojima su hrvatski mediji  razgovarali kažu da, ako je tačno da osumnjičeni ima 15 godina, on ne može da završi iza rešetaka, već su zakonske mogućnosti koje stoje na raspolaganju za kažnjavanje jedino pojačana briga i nadzor i smeštaj u neku zavodsku ustanovu za maloletnike. Stručnjaci ističu kako su se već susretali s ovakvom vrstom počinilaca, doduše retko, ali i za njih su ovi maloletni počinioci izazov i pri predlaganju i pri sprovođenju sankcija. Jer, ne radi se u pravilu o deci iz problematičnih porodica, niskog obrazovnog i društvenog statusa, već naprotiv o deci koji su i dobri učenici, roditelji su im visokoobrazovani i imaju dobre materijalne prilike.

Što se tiče podataka koji su ukradeni, Renato Grgurić je dodao da je reč o "setu podataka koji verovatno neće dovesti do njihove zloupotrebe".

- Policija dosad nije dobila nikakvu dojavu ili prijavu korisnika da bi im nastupila bilo kakva šteta vezano uz taj događaj - rekao je Grgurić. U Hrvatskoj je, inače, u prošloj godini zabeleženo više od 1.500 tzv. kibernetičkih krivičnih dela, što je 25 posto više u odnosu na 2020. Pri tome se većina odnosi na blaža krivična dela kompjuterskih prevara, a manji su broj ozbiljniji hakerski napadi.

Dugoročno može da izvuče korist

U Slavonskom Brodu, inače, napad je već dva dana glavna tema. Svi se pitaju ko je tinejdžer koji stoji iza svega, ali njegov identitet još nije otkriven. S obzirom na uzrast, mogao bi to biti učenik 8. razreda osnovne škole ili 1. razreda gimnazije.

Informatički stručnjak Marko Rakar kaže kako mladi haker iz ovoga može dugoročno da izvuče korist.

- Obzirom na znanja koja sada već poseduje ako se pravilno usmeri može da sebi osigura i karijeru i egzistenciju. Uz malo sreće iz ovoga će naučiti lekciju i iskoristiti to za pametne stvari - kaže Rakar. O tome kako je policija mogla da dođe do počinioca ističe da su ga mogli otkriti i ako je serverima pristupao s neke skrivene IP adrese:

- A obzirom da je komunicirao i s medijima i s operaterom verovatno je napravio neku grešku na osnovu koje su uspeli da ga lociraju i identifikuju - kaže Rakar. Činjenica da je takvo nešto učinio maloletnik Rakara uopšte ne iznenađuje i misli da uprkos životnoj dobi iza sebe već ima višegodišnje informatičko iskustvo.

Video: Fudbalska sutkinja sa ogromnim grudima završila na sajtu za odrasle: Pokrali joj eksplicitne snimke

(Telegraf.rs)

Video: Sastanak Vučića sa Fon der Lajen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA