"Ljudi, ovako više ne ide": Spasioci poslali poruku "neozbiljnim avanturistima, spaseno dvoje na Velebitu

 
 ≫ 
  • 1

Deonica kojom su planinari išli u zimskim uslovima fizički je vrlo zahtevna i traži dobru pripremljenost i poznavanje terena, adekvatnu opremu i znanje kretanja u zimskim uslovima

Ekipa Hrvatske gorske službe spasavanja iz Gospića sprovela je još jednu akciju spasavanja na Velebitu.

- Sinoć nešto posle 18 sati primili smo poziv od mlađeg planinarskog para koji se nalazio na izlazu iz Raminog korita prema Šugarskoj dulibi na južnom Velebitu. Problemi su se javili kod mladića kroz bolove u nozi koju je pre pola godine slomio. Informacija je bila da ne može da nastavi dalje da hoda.

- Deonica koju su planinari hodali u zimskim uslovima fizički je vrlo zahtevna i traži dobru pripremljenost i poznavanje terena, adekvatnu opremu i znanje kretanja u zimskim uslovima - rekao je spasilac Josip Brozičević u razgovoru za portal Lika online.

Naveo je da je deset spasilaca izašlo na teren na kom su bili pravi zimski uslovi, uglavnom zaleđeni sneg i prilično jak vetar, a voda se ledi u ruksacima. Akcija je trajala 10 sati, prenosi Index.

- U 24 sata spasioci dolaze do planinara. Nakon razgovora s mladićem ustanovili smo da bi uz deo naše tehničke opreme za kretanje i preuzimanje ruksaka kako bi se rasteretio mogao samostalno da nastavi da hoda prema skloništu Šugarska duliba.

- Nakon kraćeg odmora planinari ostaju da prespavaju, a mi nastavljamo put prema vozilima. U 5 sati promrzli i iscrpljeni stižemo do vozila i nastavljamo put kući. Bila je ovo još jedna vrlo teška akcija spasavanja nakon koje želimo da pošaljemo samo jednu poruku neozbiljnim avanturistima: Ljudi, ovako više ne ide i neće moći - zaključio je Brozičević.

Video: Otišli su na tanak led pa završili u vodi: Vatrogasci se borili za živote dvojice tinejdžera

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA