Četvoro pacijenata iz Zagreba primilo lek protiv korone: "Imamo povratne rezultate"

 
 ≫ 
  • 1

Iz jedne od kovid bolnica naglašavaju da zaraženi omikronom imaju drugačiju prezentaciju kliničkih simptoma od onih koji su zaraženi deltom

Korona virus i dalje komplikuje život u hrvatskim bolnicama. U Kliničkoj bolnici Dubrava imaju blagi pad hospitalizacija. Na Rebru kažu da imaju stagnaciju. Ipak, svi su u stanju pripravnosti i vrlo oprezni oko prognoza s omikronom.

U KBC-u Sestre Milosrdnice, glavna medicinska sestra zaduženom za kovid u toj zagrebačkoj bolnici Snježana Krpeta objašnjava da je sada manje pritiska nego ranije, piše Dnevnik.

O tome puni li omikron manje bolnice, kaže:

- Pre dva dana na našem punktu za testiranje bilo je 720 ljudi koji su se testirali. Nismo imali preveliki priliv bolesnika u našu bolnicu. S obzirom na to da je Zagreb i županija jedan od bolje vakicnisanih, to znači da je vakcina učinila svoje i da je zato manji broj bolesnika na našem objedinjenom hitnom prijemu.

Vreme će pokazati da li je tačno da se kod zaraze omikronom radi o blažim kliničkim slikama.

- Ovih dana izgleda da su to blaže kliničke slike čim nije tolika opterećenost na naš objedinjeni hitni prijem- Za Split je teško reći, znamo da je to velika županija s najmanje vakcinisanih. Videli ste ponašanja i proslave, sve to doprinosi širenju virusa. Bolnica je prenatrpana, a tamo gravitira više od 1,5 miliona stanovnika. To je zaista veliki pritisak na kolege - kaže Krpeta.

Lek protiv korone primili prvi pacijenti

Novi lek protiv korone dobilo je nekoliko pacijenata, otkriva Krpeta.

- Dali smo četvorici bolesnika srednje životne dobi i izgleda da deluje. Moram naglasiti da je jedan bolesnik bio hematološki bolesnik, a znamo da su to ozbiljni pacijenti. Oni su u toku lečenja, a kako se čini, imamo povratno dobre rezultate - navela je Krpeta.

- Zaraženi omikronom imaju drugačiju prezentaciju kliničkih simptoma od onih koji su zaraženi deltom. Simptomi su nastali naglo, ali su trajali kraće, u tome se razlikuje - zaključila je Krpeta.

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iva

    9. januar 2022 | 10:15

    Da li ima taj lek da se kod nas... Ja sam primila dve vakcine doktor mi je rekao da mi ne treba treća još uvek jer nije prošao određen broj dana. Ali mislim da nisam dovoljno zaštićena.bas me je strah. Pa ako ima igde ja bi da ga kupim da imam ne daj boze da zatreba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA