Oboje bili pijani, kad mu je Ivana zarila nož u leđa: Za pokušaj ubistva nevenčanog muža dobila 5 godina

 
 ≫ 
  • 0

- Osuđivani ste na novčane kazne, uslovne osude i rad za opšte dobro, a određivane su vam bile i mere lečenja od zavisnosti. I ništa od toga nije uticalo na vas pa sad činite dosad najteže krivično delo pokušaja ubistva - rekla je sudija

Zbog pokušaja ubistva nevenčanog partnera sredinom jula ove godine kom je zarila kuhinjski nož u leđa, na Županijskom sudu u Zagrebu nepravosnažno je na pet godina zatvora osuđena Ivana K. (38). Sudsko veće ujedno joj je izreklo i trogodišnju meru lečenja od zavisnosti od alkohola, piše Jutarnji.hr.

U kaznu će joj biti uračunato vreme koje je do sada provela u pritvoru, oslobođena je plaćanja sudskih troškova, istražni zatvor joj je produžen, a po pravosnažnosti presude nož od 32 cm sa oštricom od 19,5 cm biće uništen.

Njeno zlodelo, prema optužnici, datira od 21. jula ove godine kada je oko 20.15 sati u stanu u Zagrebu u kom je tada stanovala sa partnerom i bebom, tokom svađe oko finansija partneru nanela ubodnu ranu nožem. Probila mu je pluća pa je zahvaljujući brzoj reakciji lekara u KB Sveti Duh gde je podvrgnut operativnom zahvatu, njegov život spasen. Oboje su u kobno vreme bili pod uticajem alkohola, a ona je, kako je kasnije pokazalo veštačenje, bila smanjeno uračunljiva, ali ne značajno.

- Izneli ste odbranu, ispitan je oštećeni Dario M, pročitani su svi materijalni dokazi i veštački nalaz sudsko-medicinske struke i psihijatrijski ste veštačeni. Iz svega proizlazi da ste upravo vi počinili navedeno krivično delo. Vašu odbranu sud nije prihvatio u onom delu gde navodite da se samog ubadanja ne sećate jer je to isključeno u nalazu i mišljenju veštaka psihijatra. Rekli ste da je oštećeni primetio da će ubiti dete koje je uzeo i krenuo prema vratima pa da ste se vi prepali za život deteta da ga ne baci niz stepenice. Prethodno ste kuvali večeru i rezali povrće nožem pa vam se tu gubi pamćenje. Znate da ste mu uzeli dete iz ruku i vratili ga u krevetac, ali niste objasnili sudu šta činite s nožem dok je oštećeni okrenut leđima niti kako mu uzimate dete bez da se on krenuo prema vama – rekla je obrazlažući presudu sudija.

Takođe je dodala i da strah za život deteta ne može da redukuje kognitivne funkcije, pa je i sam veštak isključio selektivno sećanje.

Ima 14 pravosnažnih presuda

- Oštećeni nije upisan kao otac deteta već vaš bivši muž i znate da on, ni uz najbolju volju, ne može da ode u dom ili brine o detetu. Govorite da je hteo da ubije dete i bojali ste se da ga ne baci niz stepenice, a s druge strane ste rekli da želite da se on o detetu brine. Veštačenje je otklonilo sumnju da ste postupali u nužnoj odbrani. Veće nije pronašlo okolnosti da vas blaže kazni manjom kaznom od zakonskog minimuma - navela je sudija.

- Iz krivične evidencije od 2005. godine do danas ste 14 puta pravosnažno osuđivani zbog niza krivičnih dela poput zloupotrebe droga, imovinskih delikata, povrede detetovih prava, nanošenja teških povreda, protivpravne naplate i nasilničkog ponašanja. Kod vas postoji progresija što se tiče krivičnih dela koja ste činili. Osuđivani ste na novčane kazne, uslovne osude i rad za opšte dobro, a određivane su vam bile i mere lečenja od zavisnosti. I ništa od toga nije uticalo na vas pa sad činite dosad najteže krivično delo pokušaja ubistva u vašoj dugogodišnjoj karijeri – zaključila je sudija dodavši da olakšavajuća okolnost što je pozvala 112 nakon što je pokušala da ubije partnera nije bila dovoljna da dobije manju kaznu.

Video: Devojka (20) ubila dedu: Zadala ubode nožem, sa lisicama na rukama otkrila motiv

(Telegraf.rs)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA