Le Monde: Balkanska mafija glavni igrač međunarodnog kriminala

 
  • 2

Stručnjaci se čak pitaju mogu li se Srbija i Crna Gora opisati kao "mafijaške države" i, s obzirom na finansijsku moć koju je stekao svet organizovanog kriminala, jesu li još uvek gangsteri u službi države

Crnogorski klanovi, mafija Foto ilustracija: Telegraf, Shutterstock

Od pada komunizma i ratova u bivšoj Jugoslaviji, balkanske mafije toliko su napredovale da se sada smatraju glavnim igračem međunarodnog organizovanog kriminala, piše francuski Le Monde. Crnogorski, albanski i srpski klanovi, koji su počeli da napreduju mnogo ranije, pre 30 godina - od trgovine oružjem i cigaretama, sada su u središtu dolaska južnoameričkog kokaina po Evropi.

Kako navodi Le Monde, takođe ti klanovi trguju i heroinom i proizvode marihuanu i sintetičke droge. Njihova je dobit takva da su uložili u velike delove legalne ekonomije.

- Srpske i crnogorske kriminalne grupe došle su do krijumčarenja droge iz Južne Amerike, postajući tako ključni igrači u organizovanom kriminalu u Evropi. Razlozi izbijanja nasilja poslednjih godina između članova klanova iz Crne Gore i Srbije, pretežno ubistava, ponekad ostaju tajanstveni. Pucnjava u kafićima, eksplozije automobila, leševi pronađeni na ulicama Beograda, Kotora ili Podgorice, a da ne govorimo o nepoznatom broju nestalih: sedam godina ratova bandi, atentati i osveta ostavili su najmanje 50 mrtvih - navodi pomenuti medij.

Međutim, glavni okidači su poznati, a oba su se dogodila 2014. godine. S jedne strane, nestanak najmanje 200 kilograma kokaina u španskoj luci Valensija počeo je da deli kartel pod vođstvom Darka Šarića i to je bio okidač za izbijanje "kotorskog rata" između dve suparničke bande, "škaljarskog" i "kavačkog" klana.

Darko Šarić Foto: Marko Todorović

S druge strane, hapšenje samog Šarića prouzrokovalo je rat za nasledstvo između njegovih najvernijih ljudi. Rat klanova dobio je daljnji zamah dve godine kasnije, 2016. godine, nakon ubistva Aleksandra Stankovića, poznatog kao Sale Mutavi, prenosi crnogorski Dan.

- Kriminalci iz Albanije u početku svoj uticaj izvodili su iz veza uspostavljenih sa italijanskim mafijama, oni iz Srbije i Crne Gore u početku imaju izvornu "imovinu", koja se na ovaj nivo može pronaći samo u Rusiji: njihova bliska veza s državom.... Stručnjaci se čak pitaju mogu li se Srbija i Crna Gora opisati kao "mafijaške države" i, s obzirom na finansijsku moć koju je stekao svet organizovanog kriminala, jesu li još uvek gangsteri u službi države ili su to sada ove dve države koje su u službi gangstera - navodi Le monde.

Ističu da italijansko pravosuđe, koje je u nekoliko navrata pokušalo da razjasni odnos između političara i kriminalaca na Balkanu, tamo je "slomilo zube". Oni koji već dugo istražuju organizovani kriminal u bivšoj Jugoslaviji takođe veruju da ih, "budući da se radi o državnim tajnim službama, druge obaveštajne službe, američke i evropske, štite u zamenu za informacije, pa čak i kroz političke dogovore".

Video: Kod četvorice muškaraca nađeno 400 kg kokaina: Uhapšeni škaljarci u akciji španske policije

(Telegraf.rs)

Video: Dete palo sa trećeg sprata u Novom Pazaru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    18. avgust 2021 | 19:10

    TRGOVINA NARKOTICIMA JE POSTALA INDUSTRIJA KOJA DONOSI OGROMAN NOVAC A DELE GA SLUZBE I MAFIJA !!! KORISNICI KOKAINA VEC 3 DECENIJE SU SVETSKA ELITA A KAKO JE CENA PALA I OMLADINA -NAROD !!! BROJ ZAVISNIKA RASTE PA JE I POTRAZNJA VELIKA A PROIZVODNJA ISTO RASTE !!!

  • Dusan

    18. avgust 2021 | 18:40

    Darko je gospodin za sve...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA