Ana spasla dečaka kojeg je majka ostavila u zaključanom vozilu po vrućini: Bio je polusvestan

 
  • 0

Dečak je već bio klonuo nakon što su ga izvadili iz kombija, u kojem je zaključan, prema Aninoj proceni, proveo oko pola sata

Dete u automobilu, toplotni udar Foto-ilustracija: Shutterstock

Četvorogodišnjeg dečaka majka je ostavila zaključanog u kombiju nemačkih oznaka na parkingu tržnog centra u Gospiću. Bila je nedelja popodne, temperatura vazduha bila je 32 stepena Celzijusa, a na parkingu je bilo i više od 40 stepeni.

Da bude još gore, prednji deo kombija bio je parkiran na suncu. Dečak je u kombiju bio u sedištu, a prozor je bio otvoren, ali ni desetak centimetara. Sve je moglo da se završi tragedijom da nije bilo Ane Sertić, zamenice direktora tržnog centra, koja je, čim je čula šta se događa, krenula u akciju.

- Ušao je jedan gospodin i rekao da je dete u autu. Ušla sam u centar, odmah preko razglasa uputila obaveštenje, ali niko nije reagovao. Izašla sam iz centra i dete smo uspeli da izvučemo iz kombija. Bilo je sve crveno u licu, u polunesvesnom stanju. U međuvremenu je došla i majka, koja ga je samo zagrlila. Ne znam je li bila u šoku ili šta - kaže sagovornica Jutarnjeg lista.

Ističe da je u doba dana kada je dete bilo zaključano na parkingu temperatura bila izuzetno visoka i da je dečak već bio klonuo nakon što su ga izvadili iz kombija, u kojem je zaključan, prema njenoj proceni, proveo oko pola sata.

Dečaka je preuzela Hitna pomoć, koja ga je prevezla u bolnicu, a kako je saopštila policija, nad 26-godišnjom majkom u toku je kriminalističko istraživanje.

Kombi je sve do ponedeljka popodne bio parkiran ispred tržnog centra, pred kojim se zamalo dogodila još jedna tragedija zbog deteta ostavljenog u vozilu na visokoj temperaturi.

PU ličko-senjska tek će izvestiti o rezultatima kriminalističkog istraživanja nad nemačkom državljankom koja je ostavila dete na visokoj temperaturi u autu. Zaposleni u tržnom centru i građani zgroženi su njenim postupkom, pre svega zato što je vozilo parkirala tako da je vetrobransko staklo bilo direktno izloženo suncu, dečak je sedio zavezan u sedištu, a prozor je bio otvoren samo nekoliko centimetara.

Verovatno zbog jezičke barijere majka nije niti shvatila pozive preko razglasa i na poprište drame izašla je tek kad je dete bilo spaseno. Ko zna kako bi sve završilo da nije bilo pravovremene reakcije građana i zamenice direktora tržnog centra.

Osim dečaka kojeg je u Kninu u zaključanom automobilu ostavio otac i koji je preminuo od posledica toplotnog udara i dehidracije, ovog leta u Hrvatskoj je zabeleženo još nekoliko slučajeva ostavljanja dece u zaključanim vozilima. U Rovinju je 4. jula u vozilu bio ostavljen četvorogodišnji dečak, koji je u teškom stanju prevezen u riječku bolnicu. Sličan se slučaj dogodio mesec dana prije toga u Sinju.

U Ulici Mate Vlašića u Poreču, pak, 30. jula u večernjim satima 28-godišnja nemačka državljanka je na sat vremena ostavila u automobilu dvoje dece i psa. Zaključala ih je i s partnerom otišla u šoping-centar. Decu i psa spasili su građani, a policija je privela nemački par a kriminalističko istraživanje.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA