Epicentar sinoćnjeg zemljotresa u istoj zoni kao onaj koji je razorio Banjaluku: Biće novih potresa?

 
  • 0

Građane je uplašilo podrhtavanje tla, a naučinici kažu da je potres restistrovan u istoj zoni kao i onaj koji je 1969. razorio Banjaluku

Zemljotres, seizmograf Zemljotres / Foto-ilustracija: Shutterstock

Zemljotres koji su sinoć osetili stanovnici Banjaluke i Laktaša, registrovan je u istoj epicentralnoj zoni kao onaj iz 1969. godine koji je devastirao Banjaluku.

- To znači da imamo seizmogenu zonu koja je aktivna i gde u budućnosti možemo da očekujemo zemljotrese, jače od ovog koji je bio. Ali pretpostavljamo da neće biti kao onaj 1969. godine - rekla je za Srpskainfo Snježana Cvijić Amulić iz Odeljenja za opservatorsku seizmologiju u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske.

Mada su se sinoć pojavile informacije da su ovo područje pogodila dva zemljotresa, u Zavodu je potvrđeno da je registrovan samo jedan i to 23.10 časova jačine 3,8 po Rihteru, sa epicentralnom zonom u Čardačanima u opštini Laktaši.

Zemljotres ovog intenziteta ne može da izazove štete na objektima, a stanovništvo može da ga oseti.

- Upravo sam pošla na spavanje, kada je kuća počela da se trese. Čaše su počele da lupaju, prozori da škripe, bilo je baš neprijatno. Ne ponovilo se – rekla za Srpskainfo Rada R. iz Čardačana.

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA