Doktorka o dve bebe koje su umrle s koronom: Mislim da su se zarazile u stomaku

 
  • 0

Govoreći o tome da li bi ishod bio drugačiji da bebe nisu imale koronavirus, doktorka kaže da su bebe prvenstveno lečene u neonatalnoj jedinici intenzivnog lečenja zbog svoje osnovne bolesti, to je prematuritet i vrlo mala telesna masa

Beba noge Foto: Pixabay

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije preminule su dve prevremeno rođene bebe koje su imala kovid.

Neonatolog Mirna Sipl iz Zavoda za neonatologiju KBC-a Osijek rekla je za Dnevnik Nove TV da su bebe porođene od kovid-pozitivne majke.

- Budući da su odmah po rođenju bili pozitivni na kovid, mislimo da je infekcija nastala prenatalno, pre porođaja in utero - rekla je Sipl.

Ona je rekla da nedonoščad imali uobičajenu simptomatologiju vezanu za nezrelost i za vrlo malu masu, a to je funkcionalna nezrelost svih organskih sistema s dominantnom nezrelošću pluća.

Govoreći o tome da li bi ishod bio drugačiji da bebe nisu imale koronavirus, doktorka kaže da su bebe prvenstveno lečene u neonatalnoj jedinici intenzivnog lečenja zbog svoje osnovne bolesti, to je prematuritet i vrlo mala telesna masa.

- Međutim tajming u kojem je kliničko pogoršanje dece nastupilo i propratni laboratorijski nalazi koje smo u tom trenutku imali daju naslutiti da je nepovoljan ishod bio vezan i za intrauterinu kovid-infekciju.

Ona ističe da je od početka epidemije u Hrvatskoj u Zavodu za neonatologiju opservirano ukupno 25 novorođenčadi koji su porođeni od kovid-pozitivnih majki.

- 21 novorođenče je bilo porođeno u terminu, imali su negativan kovid-test i kao zdravi su sa svojim majkama otpušteni kući. Četveoro nedonoščadi, koji su porođeni prevremeno od kovid-pozitivnih rodilja su pozitivni na kovid, a trenutno u Zavodu za neonatologiju imamo još jedan par blizanaca od 28 nedelja koji su nam bili pozitivni i koji su za sada stabilni - kaže Sipl.

Objašnjavajući koliko je učestali prelazak virusa s trudnice na dete, doktorka kaže da je u literaturi opisano da tzv. vertikalni prenos s majke trudnice na dete nastaje negde u oko 30 posto slučajeva s time da negde 12 odsto slučajeva nastaje transplacentarno, dakle pre porođaja, a preostale deo nastaje tokom porođaja, interpartalno.

Koje simptome bebe najčešće imaju?

Najčešći su temperatura, respiratorna simptomatologija, gastrointestinalni simptomi, kožni simptomi, ali se kod novorođenčadi viđa i neurološka simptomatologija, objašnjava doktorka i dodaje da su u pravilu simptomi blagi, s dobrim ishodom.

- Međutim, opisani su i slučajevi i teškog kliničkog toka sa zatajenjem i respiracije i cirkulacije.

Video: Tiodorović o povlasticama za vakcinisane i uvođenju zelenih kartona

(Telegraf.rs)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA