U Sloveniji otvorene bašte, u tri regije ugostitelji rade i u zatvorenom: Kivni na "nerealne uslove"
Ograničenja ublažena, ali ugostitelji traže da se uslovi preispitaju
Restorani u Sloveniji od danas mogu ponovo da primaju goste u baštama od 7 do 19 časova, pošto su ograničenja zbog kovid 19 za ugostitelje dodatno ublažena, a oni poručuju da uslove treba preispitati.
STA prenosi da je u tri regije, Obalno-Kraška, Goriška i Pomurska, koje imaju „žuti“ status zbog bolje epidemiološke situacije od ostalih devet, dozvoljen rad ugostitelja u zatvorenom prostoru za goste koji imju dokaz da nisu zaraženi korona virusom.
Ublažavanje ograničenja usledilo je nakon apela preduzeća za brži tempo ponovnog otvaranja, a ugostitelji su vrlo kritični prema uslovima koji se odnose na rad u zatvorenom prostoru, piše Tanjug.
Da bi ušao u bar ili restoran, gost će morati da priloži negativan test ili da dokaže da je vakcinisan ili oporavljen od Kovida, što organizacije poput Komore za mala preduzeća (OZS) i Sindikata ugostiteljstva i turizma smatraju nerealnim zahtevima.
Sindikat navodi da je predviđena udaljenost od tri metra među stolovima i udaljenost od 1,5 metara među gostima pođednako nerealna i apsurdna, a od stručnjaka i Nacionalnog instituta za javno zdravlje se traži da preispituju ove uslove za otvaranje ugostiteljstkog sektora kako bi oni bili realniji i prihvatljiviji.
Vlada je odobrila najnovije ublažavanje mera ranije ove nedelje, a zemlja je juče iz crvenog prešla u narandžasti nivo, a kao rezultat ukinuta su ograničenja kretanja između regija, ponovo su otvorena bioskopi i pozorišta, dok je prisustvo javnim događajima smanjeno sa 100 na 10 ljudi.
(Telegrafr.rs)
Video: Policija proverava sumnjiv paket pronađen u glasačkoj kutiji u blizini Bele kuće
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.