Beba Aurora umrla u domu gde je smeštena da bi bila sigurnija: Uzeli je roditeljima zbog nemarnosti?

 
 
  • 0

*Roditeljima su, kada je beba preminula, prvo rekli da se radi o takozvanoj smrti u kolevci *Nekim roditeljima gledaju kroz prste, a nekima ne praštaju prljave čaršave, navode roditelji preminule devojčice

Beba, noge, bebine noge Foto: Pixabay

U Dečijem domu Klasje u Osijeku umrla je dvomesečna beba Aurora. Dete je, kako piše 24sata, roditeljima oduzeto jer su socijalni radnici osječkog Centra za socijalni rad na osnovu nalaza pedijatra osječke bolnice koja je bebu lečila nakon porođaja smatrali da je tako malo dete sigurnije u Domu Klasje nego kod kuće.

Ivan (30) i Verona (29) Kovačević iz Osijeka tvrde da je dete dan ranije bilo dobro.

Naime, Aurora je rođena hitnim carskim rezom u 32. nedelji trudnoće jer joj majka boluje od hroničnog dijabetesa i tog je dana došla na hitan prijem jer joj je pretila šećerna koma. Iako mama tvrdi da samoj sebi daje insulin dva puta nedeljno, bebin pedijatar smatrao je da je mama bila nemarna prema svojoj bolesti i da je time prouzrokovala pretnju za bebin život. Aurora je spasena hitnim porođajem, oživljavanjem i inkubatorom u kom je bila gotovo mesec dana i respiratorom.

Roditelji Kovačević kod kuće već imaju šestoro dece. Najstariji sin ima 11 godina, a ostali imaju 10, devet, šest, četiri i dve godine. Žive u stanu od 84 kvadratna metra, koji im je na korišćenje dao Grad Osijek.

Centar za socijalni rad ovom je paru u više navrata uzimao decu zbog nesređenih imovinskih prilika.

Kako navodi 24 sata, roditeljima su, kada je beba preminula, prvo rekli da se radi o takozvanoj smrti u kolevci. Aurorini roditelji tri dana nisu videli telo svoje bebe. Nisu čak znali ni gde se nalazi. A onda su u utorak dobili nalaz obdukcije.

- Nalaz je pokazao da je naša beba umrla od upale pluća i da je bila kovid negativna. Pitali smo patologa kako je to moguće, zar upala pluća nije propraćena visokom temperaturom i opštim lošim stanjem, je li iko iz Doma išta primetio kod naše bebe... Ostalo je toliko neodgovorenih pitanja - užasnut je otac, ali zasad nemaju drugih pojedinosti.

Roditelji su u utorak napokon videli i bebino telo, na šta su čekali danima.

Nismo prljavi ni neuredni, nema porodičnog nasilja

- Kad nam je policija došla na vrata, bili smo šokirani. Mislili smo da je neka greška. Zvali smo u Dom i javila se žena, vrlo neugodna i nervozna. Na naša pitanja o tome šta se dogodilo, ona je hladno rekla da je dete umrlo u snu, da je to "smrt u kolevci" koja se nekad, eto, dešava. Kasnije nas je nazvala upravnica Doma i govorila nam kako su nas zvali celo jutro na mobilni da nas o tome obaveste, ali se mi nismo javljali. To uopšte nije istina jer nemamo ni jedan propušten poziv - kaže Ivan.

Iz Doma za decu Klasje potvrdili su da je medicinska sestra centra tokom redovnog noćnog obilaska dece uočila da jedno dete ne reaguje pa je pokušala da ga reanimira i da su pozvali hitnu. Međutim, Aurori nije bilo spasa.

Pozvali su i policiju, koja je potom otišla Kovačevićima.

Verona, dete iz sistema

- Nije nam tesno, nismo prljavi ni neuredni, nismo gladni ni željni ičega, goli niti bosi. Kod nas nema porodičnog ni drugog nasilja; nema pijanih članova porodice. Ali dugo smo na evidenciji Centra za socijalni rad. Moja supruga Verona je dete iz sistema koja je oduzeta razvedenim roditeljima i odrastala u domu. Ne možemo reći baš da je tamo vole, ma koliko se ona popravila u životu. Dva puta su nam oduzimali decu. Prvi put supruzi pre više godina jer je rodila svoje prvo dete kao maloletnica - priča Aurorin otac.

O tome što se događalo nakon što su zadnji put videli svoje dete, u subotu, ne znaju ništa.

Da li sad mirno spava socijalna radnica?

- Upravnica nam je rekla da su malu nahranili u ponoć, a da su ujutru primetili da je mrtva. Krivimo sistem jer mi smo pravi svedoci da ovaj sistem socijalne brige prema deci ne valja, da je pun propusta, da socijalni radnici nekim roditeljima gledaju kroz prste, a nekima gledaju i prljave čaršave. Da, ima dece koja zaista moraju da budu u tom i sličnim domovima, a nama je naša socijalna radnica rekla da nam malu oduzimaju kako bi ona mogla mirno da spava. Da li sad mirno spava - pitaju se ožalošćeni roditelji preminule devojčice.

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA