"Možda će taj soj nositi ime hrvatski": Epidemiolog o mutaciji virusa koja je pronađena u Hrvatskoj

 
 
  • 5

Kod osobe kod koje je navodno pronađen brazilski soj, pronađena je mutacija što ne govori da to zaista jeste brazilski soj

Hrvatska, korona virus, Zagreb Foto: Profimedia/Goran Kovacic/Pixsell / Xinhua News

Hrvatski Nacionalni štab civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj su objavljene nove informacije o korona virusu u zemlji i dalje aktivnosti u borbi s epidemijom. Bilo je reči i o novim sojevima u zemlji.

Epidemiolog Krunoslav Capak rekao je da dosad imaju 11 potvrđenih slučajeva britanskog soja korona virusa, dodavši da je HZJZ uveo novi skrining test, prema kojem u protekla 24 sata ima 10 sumnji na nove slučajeve zaraze britanskim sojem korona virusa.

- Imamo kapacitete da nekoliko desetina takvih testova dnevno napravimo, a još ćemo dogovoriti ko će koliko tih testova raditi - rekao je Capak.

Prema njegovim rečima, kod osobe kod koje je navodno pronađen brazilski soj, pronađena je mutacija što ne govori da to zaista jeste brazilski soj.

- Možda će taj soj nositi ime hrvatski, jer je to mutacija koja se može naći kod drugih varijanti - kazao je, prenose 24sata.hr.

Prema najnovijim podacima, u poslednja 24 sata zabeleženo je 388 novih slučajeva zaraze korona virusom. Preminulo je osam pacijenata.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2313. Među njima je 798 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta.

(Telegraf.rs)

Video: Ambasador Srbije u Libanu: "U kontaktu smo sa našim državljanima"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    19. februar 2021 | 12:02

    Neka se i po vama nesto zove.Pa makar i virus.

  • омберто

    19. februar 2021 | 13:27

    Нека се зове Фрањо Туђман, Љубо Милош, Фра Сатана... има материјала.

  • Дејан

    19. februar 2021 | 14:48

    Ето прилике,да се подигне зид...кад већ то није урађено у прошлости

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA