U Hrvatsku stiže 2 miliona doza vakcine Sputnjik V?

 
 
 ≫ 
  • 6

- Važno je da vakcinu dobijemo pre nego što je EMA odobri jer onda ne zavisimo od raspodele unutar EU- istakao je jedan sagovornik "Jutarnjeg lista"

Vakcina, korona virus, sputnjik v Foto: Shutterstock

U Hrvatsku bi već tokom sledećih sedmica moglo da stigne i do dva miliona doza ruske vakcine Sputnjik V, a čekaju se samo regulatorni faktori koji moraju biti zadovoljeni kako bi vakcina mogla biti uvezena, tvrdi portal Index.

Portal se poziva na izvor blizak vrhu vlade koji je rekao da su se o detaljima saradnje s Rusijom dogovorili danas hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš i ambasador Rusije u Hrvatskoj.

Rusija je potpuno otvorena za saradnju, međutim, Hrvatskoj pre uvoza vakcine preostaje rešavanje regulatornih pitanja koja su uslov za to da Sputnjik V dođe u u tu zemlju.

Prema nezvaničnim informacijama, navodi Indeks, Hrvatska neće čekati da rusku vakcinu odobri Evropska agencija za lekove (EMA). Kako se očekuje da će EMA odluku doneti tek u aprilu, moguće je da će hrvatska Agencija za lekove i medicinske proizvode HALMED u najskorijem roku doneti odluku već ove nedelje o odobrenju cepiva Sputnjik V.

Da bi vakcina stigla u Hrvatsku, HALMED mora da odobri interventni uvoz, a to može učiniti pod određenim uslovima. Uslov za uvoz ruske vakcine je da ona nema teže nuspojave, odnosno da je sigurna, ali i da na tržištu ne postoji nešto slično.

Iako na tržištu postoje slične vakcine, nema ih u dovoljnim količinama, što bi trebalo da bude i glavni argument za hitni uvoz Sputnjika V u Hrvatsku, navodi portal, a prenosi Tanjug.

Prema rečima izvora bliskog HDZ-u i premijeru Andreju Plenkoviću, Hrvatska na ovaj način štiti svoje interese.

- Važno je da vakcinu dobijemo pre nego što je EMA odobri jer onda ne zavisimo od raspodele unutar EU, nego od samih sebe, što je naše pravo, a nakon toga ćemo, strogo poštujući pravila, početi s vakcinacijom. Time ne kršimo nijedno pravilo Evropske unije - istakao je jedan sagovornik "Jutarnjeg lista".

Video: Milanović: Pozivam sve koji žele, a i oni koji ne žele ili se dvoume prime vakcinu

(Telegraf.rs)

Video: Koncert Konstrakte i benda Zemlja gruva u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cro

    17. februar 2021 | 08:52

    Pa i 91 su nam dali oruzje a sad vakcine. Prijatelji smo vekovima

  • cro

    17. februar 2021 | 07:50

    Hvala braco Rusi

  • Antun-Tunja

    17. februar 2021 | 09:33

    Dokazani prijatelji kad su u pitanju ljudski životi i zdravlje u Hrvata.Uzdamo se use i u svoje Ruse!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA