Više od 40 odsto građana Crne Gore smatra da je korona virus prevara, a evo šta misle u Srbiji

 
 
 ≫ 
  • 6

Među zemljama regiona, na primer, Crna Gora, Srbija i Severna Makedonija veruju da se Kina bolje snašla od Evropske unije

Korona virus, koronavirus, Crna Gora, Podgorica Vijesti.me/Savo Prelević

Četiri od 10 građana Crne Gore (43 odsto) smatra da je korona virus prevara, a 38 odsto veruje u teoriju zavere da su Sjedinjene Američke Države (SAD) namerno stvorile COVID-19.

To su rezultati istraživanja o percepciji koju je uradio ugledni “GlobSec”.

- Imajući to u vidu, 41 odsto stanovništva izrazilo je zainteresovanost da bude vakcinisano, prepoznajući (44 odsto) da bi vakcina mogla da spase njihove živote - navodi se u delu istraživanja o Crnoj Gori, prenose "Vijesti".

“GlobSec” ističe da je poverenje u državne institucije i njihova sposobnost da pruže istinite informacije snažno povezano sa spremnošću stanovništva da se vakciništu protiv koronavirusa.

Ovo istraživanje uključivalo je ne samo zemlje regiona, već i centralne i istočne Evrope.

Mada je samo 37 odsto ispitanika u proseku zainteresovano za vakcinu, ističe se da taj procenat raste do 53 među onima koji veruju svojim institucijama.

- Najveća razlika između dve grupe viđena je u Crnoj Gori, Rumuniji i Slovačkoj. Ovi podaci potvrđuju gledište da ukoliko državne institucije investiraju resurse u dobijanju poverenja građana i angažuju se u strateškoj komunikaciji, mogle bi da budu efikasnije u prevazilaženju pandemije - navodi se u dokumentu.

Kina se bolje snašla

U ovoj međunarodnoj nevladinoj organizaciji sa sedištem u Bratislavi pitali su ispitanike i ko je najbolje odgovorio na krizu izazvanu koronavirusom.

Među zemljama regiona, na primer, Crna Gora, Srbija i Severna Makedonija veruju da se Kina bolje snašla od Evropske unije. Među građanima Crne Gore je bilo 19 odsto onih koji su na strani EU, a 38 na strani Kine, u Srbiji je taj odnos 11 na prema 58 odsto.

Osim toga, 29 odsto Crnogoraca, 28 Severnomakedonaca i 19 odsto Srba smatra da je Rusija veoma dobro odgovorila na krizu.

Iz “GlobSeca” ističu da dok se u Srbiji ovaj sentiment može pripisati stavu da je Rusija istorijski partner i bratska zemlja, slučajevi Crne Gore i Sjeverne Makedonije “oslikavaju snažan uticaj” koji proruski mediji imaju u ove dvije države.

Teorija zavere

Crna Gora se našla prva na listi zemalja u kojima najveći broj stanovništva veruje u teorije zavere.

Čak 40 odsto stanovništva veruje u teorije zavere koje se tiču koronavirusa, dok je taj procenat u Srbiji 38, a u Severnoj Makedoniji 35 odsto. U Bugarskoj je 33, Slovačkoj 31, Češkoj 29, Rumuniji 26, Poljskoj 24, a Mađarskoj 21 odsto.

Dok 38 odsto ispitanika iz svih zemalja veruje da je zvaničan broj slučajeva koronavirusa niži nego što to tvrde državne institucije, taj broj je u Crnoj Gori veći - 40 odsto, ali je tek na trećem mestu.

Međutim, sa teorijom da je COVID-19 laž kako bi se manipulisalo stanovništvom (prosek zemalja 34 odsto), da su SAD namerno naparavile ovaj virus (26 odsto) i da je vakcina protiv ovog virusa sredstvo kako bi se postavili nano-čipovi i kontrolisao narod (24 odsto), Crna Gora je na prvom mestu sa 43, odnosno 38 i 37 odsto.

“GlobSec” poručuje da teorije zavere u vezi sa korona virusom i njenim širenjem među ranjivim populacijama predstavlja rastuću prepreku u borbi sa pandemijom, jer će frustrirano stanovništvo verovatno biti manje voljno da poštuje mere koje uvodi država i njene planove oporavka.

Kako odobrene vakcine postaju sve dostupnije, zemlje će morati da ulože značajne napore na polju strateškog komuniciranja kako bi ubijedile ljude da se vakcinišu, ali i upravljaju kako treba epidemiološkom situacijom.

Podsećanja radi, u Crnoj Gori je od posledica korona virusa preminulo 585 osoba.

Video: U Crnoj Gori potvrđeni prvi slučajevi korona virusa

(Telegraf.rs)

Video: Ministar Lončar obišao Klinički centar Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    15. decembar 2020 | 15:31

    500 000 stanovnika, od toga crnogoraca ima 100 000 maksimum znaci otprilike ovako misli 40 000 ljudi, hahahah, kako su oni smesni!!!!!

  • Partizanovac

    15. decembar 2020 | 16:42

    Kina je izmislila koronu,pogledajte njihov broj zarazenih,pogledajte kako se kod njih ne postuju mjere i sve ce vam biti jasno.Imaju sad najjacu ekonomiju u Evropi.Inace su najmnogoljudnija zemlja i zemlja sa ogromnom gustinom naseljenosti,a bez mjera imaju po samo 10 slucajeva dnevno i to sve stranci.OTVORITE OCI !

  • MONARHISTA

    15. decembar 2020 | 18:13

    ISTI KOVID SAMO DRUGO PAKOVANJE NIKO TO NE VERUJE A MRTVIH IMA NEKAKO SE ZARAZE A KAKO NIKO TO NEZNA. SAMO TEMPERATURA PA GA ODMAH U TAJ KOVID GURA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA