Novi detalji pada aviona kod Prijedora: Rumunka pilotirala letelicom, nema "crne kutije"

 
 
 ≫ 
  • 0

- Nisu se žalili ni na kakav tehnički problem. Međutim, odjednom se veza s njima izgubila. Šta je uzrok tragedije, ne znam - kažu izvori bliski istrazi

Nestali avion, Kozara Foto: MUP RS

Olupina aviona, čiji je nestanak prijavljen u četvrtak oko 14.10, pronađena je u petak oko 15 sati. Uočena su i dva tela, jedno u avionu, a drugo pored ostataka letelice. Uviđaj će tek biti obavljen u subotu, jer je to nemoguće danas, s obzirom na ekstremne uslove i kratak dan, javljaju tamošnji mediji.

Tridesetjednogodišnjakinja, inače državljanka Rumunije, bila je pilot aviona, dok je tri godine stariji muškarac, građanin Srbije, bio operater na operaciji oralne vakcinacije lisica protiv besnila, koju su na širem području banjalučke i prijedorske regije izvodili radnici beogradske firme, javlja Srpskainfo.

- U Banjaluku je, pre pet-šest dana stiglo oko 30 radnika te firme sa 13 aviona. Oni su tog, kao i prethodnih dana izbacivali lekove protiv besnila lisica nad svim neurbanim područjima. Tako je bilo i u četvrtak, kobnog dana. Sistem je takav da istovremeno budu podignuti svi avioni koji tako da nadleću, paralelno jedan uz drugi, određeno područje - otkrivaju izvori.

Kako navode Ništa u četvrtak nije slutilo da će doći do tragedije.

Video: Pronađena olupina nestalog aviona kod Prijedora, poginula oba člana posade

- Državljanka Rumunije, koja je inače poreklom iz Moldavije, i Beograđanin išli su zajedno avionom. Imali su redovnu komunikaciju sa zemljom. Nisu se žalili ni na kakav tehnički problem. Međutim, odjednom se veza s njima izgubila. Šta je uzrok tragedije, ne znam. Nisu isključeni ni ljudski faktor ni loše vreme. Istražioci neće moći da računaju na crnu kutiju, pošto ih ovaj tip aviona nema. Avion je proizveden sedamdesetih godina prošlog veka, ali je redovno, u skladu sa zakonom, servisiran i pregledan. U trenutku poletanja bio je ispravan - tvrde sagovornici.

Potraga za avionom

Brojni policajci, pripadnici spasilačkih službi, lovci, lugari i meštani češljali su i u četvrtak i u petak svaki pedalj zemlje. Podignuti su i dron i helikopter.

U pitanju je izuzetno nepristupačan, blatnjav, strm, kamenit teren. Vozilom se po blatnjavom, šumskom putu, a tek u nekim delovima je moglo da se priđe. Mjestimično je bilo i magle, što je dodatno otežavalo potragu. Ulagani su nadljudski napori da se dođe do aviona.

Oko 15 časova avion su pronašli pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ). Nažalost, članovima posade nije bilo spasa.

Meštani Subotića ispričali su da su na mestu događaja scene potresne. Kako kažu, videli su u ovom selu više uplakanih ljudi iz Srbije, i smatraju da su najvjerovatnije u pitanju poznanici žrtava.

Pilot i operater, koji je oko 10 godina radio za ovu firmu, bili su u Banjaluci pet ili šest dana sa ostalim članovima ekipe. U Banjaluku su došli iz Hrvatske, gde su isto radili akciju vakcinisanja životinja.

- Avion je poletio iz Banjaluke, a posle pet časova leta signal se izgubio iznad Kozare. Strašna je ovo tragedija. Operacija oralne vakcinacije lisica trebalo je da se završi za tri dana, a onda je trebalo da ekipe krenu u Beograd - kažu izvori Nezavisnih.

Olupnina je locirana u okviru velike potrage u kojoj su, kako je potvrđeno iz MUP Srpske, učestvovali pripadnici policijskih uprava Gradiška i Prijedor, Jedinice žandarmerije, SAJ, Republičke uprave civilne zaštite i Helikopterskog servisa Srpske te planinari, lugari i drugi građani.

Bojan Škorić, načelnik PU Gradiška, rekao je da je potraga počela odmah nakon prijave i dodao da je trajala do jedan sat nakon ponoći, kada je prekinuta zbog lošeg vremena.

Natavljena je čim je svanulo. Načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović rekao je da je potraga za sportskim avionom bila otežana zbog uslova na terenu.

Ljubiša Aramanda, predsednik Planinarskog saveza RS, rekao je da je u potrazi učestvovalo 14 njihovih pripadnika.

Video: Snimci iz helikoptera koji traga za nestalim avionom kod Prijedora

(Telegraf.rs)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA