≫ 

Plenković izbacio iz Naučnog saveta 5 naučnika? Vlada Hrvatske tvrdi da to nije istina

Reč je o Andreji Ambriović Ristov, Nenadu Banu, Petri Klepac, Branku Kolariću i Igoru Rudanu

  • 0
Andrej Plenković Andrej Plenković, Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

Premijer Hrvatske Andrej Plenković doneo je odluku o izbacivanju iz vladinog Naučnog saveta, petorice potpisnika otvoreno pismo grupe lekara i naučnika, u kojem ističu duboku zabrinutost širenjem korona virusa u Hrvatskoj, navodi portal Indeks.

- Radi se o Andreji Ambriović Ristov, Nenadu Banu, Petri Klepac, Branku Kolariću i Igoru Rudanu - navodi portal, koji saznaje da je ovih pet naučnika primilo poruku o izbacivanju iz Savjeta, a da se ne zna hoće li još neki takođe biti izbačeni, prenosi Tanjug.

Grupa od 26 lekara i naučnika, iz zemlje i inostranstva, predvođenih naučnikom Ivanom Đikićem, napisala je otvoreno pismo u kojem ističu kako su duboko zabrinuti širenjem koronavirusa u Hrvatskoj, a u apelu su pobrojali svoje preporuke za suzbijanje epidemije u toj zemlji.

Između ostalog, u dokumentu se traži povećanje broja testiranih, uvođenje "sistema semafora" kako bi se podstaklo stanovništvo u pojedinim sredinama da održava zarazu pod kontrolom svojim ponašanjem.

"Nisu izbačeni"

Iz hrvatske vlade reagovali su na vest u medijima o izbacivanju petoro stručnjaka iz Naučnog saveta, tvrdeći da je informacija netačna, ali je iz njihovog saopštenja jasno da su spomenutim naučnicima kazali da saradnja više nema smisla, prenosi Indeks.

- Povodom pojave netačcne informacije da je predsednik vlade doneo odluku o izbacivanju petorice članova vladinog Naučnog saveta, smatramo nekorektnim da se objavljuju takvi navodi i članci bez prethodne provere njihove tačnosti. Predsednik Vlade nije doneo takvu odluku. Zahvaljujemo onim članovima Naučnog saveta koji su ovu netačnu informaciju preneli medijima. To je sigurno bio ''epidemiološki'', a ne politicki potez" - naveli su iz vlade.

- Šef kancelarije predsednika vlade Zvonimir Frka-Petešic kontaktirao je danas Kolarića, Ambriović-Ristov i Bana, dok Rudan i Klepac nisu uzvratili poziv. Rekao im je da je međusobno poverenje narušeno i da saradnja, koja je i do sad bila na dobrovoljnoj bazi, nema smisla ako pojedini članova Naučnog saveta u subotu poslepodne obave višesatne razgovore s njim o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i restriktivnim merama. Potom, bez ikakve prethodne najave, u nedelju pre podne upućuju apel hrvatskoj javnosti, koji po sadržaju to nije, i kojim se neskriveno prozivaju Vladu i Štab civilne zaštite, i to bez navodenja ikakvih konkretnih predloga o merama koje treba preduzeti u borbi protiv COVID-19 i iznose političke optužbe - naveli su u Banskim dvorima za Jutarnji list.

Video: Prvi lakši pacijenti sa koronom primljeni u Arenu Zagreb

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA