Hrvati već analiziraju period posle smrti patrijarha Irineja: "Papi su sad otvorena vrata ka Srbiji"

Kako navode tamošnji mediji, patrijarh Irinej će Hrvatima ostati "najviše u pamćenju zbog blokiranja procesa kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca"

  • 62
Papa Franja Foto: Tanjug/AP

- Sada su papi otvorena vrata da dođe u Srbiju - glasio je jedan od neformalnih komentara u katoličkim krugovima u Zagrebu na vest o smrti patrijarha Irineja, javljaju hrvatski mediji.

"Večernji list" ističe da će patrijarh Irinej Hrvatima ostati "najviše u pamćenju zbog blokiranja procesa kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca".

Prema pisanju hrvatskih medija, patrijarh je navodno napisao dva pisma papi Franji o kardinalu Stepincu kao „ustaškom vikaru“, te je papa odlučio da prolongira okončanje kanonizacije.

- Franja je formirao mešovito katoličko-pravoslavnu komisiju, u kojoj SPC i srpski istoričari nisu uspeli da dokažu teze o Stepincu kao zločincu. Ni uprkos tome, kanonizacija Stepinca nije okončana.

- Veruje se da je papa Franja brojnim ustupcima pravoslavnoj strani želeo da uspostavi dobre odnose s Moskvom, ali i sa samim Beogradom - stoji u tekstu "Večernjeg lista.

Podsećanja radi, Srbija se danas oprašta od patrijarha, a sahranu Irineja u Hramu Svetog Save pratite uživo na portalu "Telegraf.rs".

Video: Telo patrijarha Irineja izloženo je u hramu Svetog Save: Poštujući mere vernici mogu da se oproste

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Polako

    22. novembar 2020 | 09:45

    Prvo Vatikan neka prizna krivicu i neka posete Jasenovac. Pa cemo dalje.

  • Nexxx

    22. novembar 2020 | 09:54

    Kad se izvinite i pokajete za zlocine nad srpskim naroda,tad ce da razmislimo

  • Milos14

    22. novembar 2020 | 09:57

    Zbog cega bi on dolazio u Srbiju.Ne Vidim razlog da dodje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA