Bizaran slučaj u Zagrebu: Zasadili biljke da ulepšaju ulicu, sad moraju da plate kaznu 14.000 dinara

 
 
 ≫ 
  • 5

Dvoje Zagrepčana koji su želeli da ulepšaju kraj dobili prekršajne prijave

Sadnica, sađenje, bašta, zalivanje Foto: Shutterstock

Nedugo nakon potresa većinu Zagrepčana razgalio je neobičan prizor iz Preradovićeve ulice. Među dizalicama, skelama i prašinom nikla je mala zelena oaza, lepo uređeni vrt na zelenoj površini ispred zgrade.

Zasađen je u gerilskoj akciji kao svojevrsna terapija nakon potresa. Autori su bili stanari Preradovićeve Martina Živković i Boris Novković, koji su ubrzo saznali da se njihova hvale vredna akcije nije svima dopala.

Komunaln redari poslali su bizarnu prijavu i zatražili reakciju na slučaj, a ubrzo je stigla i novčana kazna zbog počinjenog prekršaja. Oboje su odbili da plate iznos od 350 kuna, pa im je sada, kako javlja Telegram, stigla i službena kazna. Pojedinačno moraju da plate 700 kuna kazne i još 200 kuna za troškove postupka. Sveukupno 900 kuna, odnosno oko 14.000 dinara.

Komunalni redari kaznili su ih prema članku 95. st. 1. tačkom 10. Odluke o komunalnom redu prema kom je na javnim zelenim površinama zabranjeno preduzimanje neovlašćenih zahvata poput sadnje bilja.

U obrazloženju odluke navodi se kako su “pri određivanju visine novčane kazne u obzir uzete sve okolnosti koje utiču na visinu kazne, te se izrečena novčana kazna u propisanom minimumu smatra primerenom težini prekršaja i njegovim posledicama”.

I Martina i Boris za Telegram su poručili kako će se na kazne žaliti Prekršajnom sudu.

- Ljudima se vrt sviđa i žele ga tamo. Danas se okupljaju čitav dan, žele da rade i protestuju. Mi želimo da sprečimo uklanjanje vrta, a moje žaljenje na slučaj će ići u smeru da se ne osećam krivom i da ni po koju cenu neću ukloniti vrt, jer je to protiv mojih uverenja. Neću počupati biljke - rekla je za Jutarnji svojevremeno Živković.

Nakon što je tada primila prijavu, na Facebooku je napisala:

- Ja za to kaznu neću platiti, niti ću ikada počupati biljku koja raste i nikome ne smeta - napisala je Živković nakon što je dobila kaznu od komunalaca.

Podsetimo, kada je stigla prva kazna ljudi širom Hrvatske Martini su pružili podršku tako što su namerno krenuli da sade cveće na javnim površinama.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    1. septembar 2020 | 13:01

    Potpuno podržavam kaznu! Ajde bre, da sadimo ko gde i šta hoće??? Nije to samo zbog cvijeta? Red je bitan.

  • Dobili kazne

    1. septembar 2020 | 21:23

    Zato sto su to one biljke sto se stavljaju u rizzle!

  • Sale71

    1. septembar 2020 | 15:57

    Dobro je kada će platiti 14000 dinara 😂😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA