Turisti "beže" iz Hrvatske, Slovencima preti karantin: Gužve na granicama

 
 
 ≫ 
  • 6

Hrvatska je juče ponovo zabeležila veliki broj, 255 novozaraženih korona virusom, što je treći po redu neslavni rekord u ovoj sedmici

Hrvatska, Koronavirus Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Nakon što je Hrvatsku nekoliko zemalja stavilo na crvene liste zbog epidemiološke situacije, turisti beže iz Hrvatske, piše portal Indeks.

Hrvatsku su na crvenu listu stavile Slovenija i Velika Britanija.

Hrvatska je juče ponovo zabeležila veliki broj, 255 novozaraženih korona virusom, što je treći po redu neslavni rekord u ovoj sedmici.

Iako bi se smena turista u "normalnim" okolnostima očekivala tek u danima vikenda, u Lučkom se već od prepodneva stvaraju gužve prema unutrašnjosti.

Prema informacijama Hrvatskog auto-kluba (HAK), najveće gužve na graničnim prelazima su sa Slovenijom, posebno na graničnom prelazu Macelj, kao i na putevima ka Macelju.

- Pojačan je saobraćaj i na Istarskom ipsilonu prema GP Kaštel i Plovanija, Krčkom Mostu i pojedinim graničnim prelazima. Vozačima savetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uslovima puta I da održavaju bezbedan razmak između vozila - saopštili su iz HAK-a.

Prema najnovijim informacijama, na graničnim prelazima Macelj, Plovanija i Kaštel stvorile su se kilometarske kolone i čeka se više od sat i po.

Kolona teretnih vozila na Macelju je ogromna i čeka se preko tri sata.

Gužve su i na granici prema BiH, gde se takođe čeka oko sat i po.

Na graničnim prelazima s Mađarskom je situacija obrnuta - nema čekanja za izlazak iz Hrvatske, ali se na ulazak u Hrvatsku čeka oko pola sata.

Slovenački državljani koji su na odmoru u Hrvatskoj imaće još neko vreme omogućen povratak kući bez obaveznog karantina, verovatno do kraja sedmice, piše slovenački portal 24.ur.

Slovenački ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je u emisiji 24 UR da se u neposrednom susedstvu te zemlje stvorila potpuno nova epidemiološka situacija i da će biti pokrenute nove uredbe za Hrvatsku, a možda kasnije i za Austriju, gde se situacija takođe pogoršava.

Hojs je naveo da se za putnike iz Hrvatske razmatra uvođenje karantina, uz nekoliko izuzetaka kao što su svakodnevne poslovne migracije ili lekarski pregledi.

Od odluke nisu izuzeti, rekao je, ni slovenački državljani vlasnici nekretnina u Hrvatskoj.

Turistima iz Slovenije biće omogućeno od 48 do 72 sata da se vrate kući.

Savetovao je onim građanima koji nisu vezani turističkim aranžmanom da se u Sloveniju vrate pre petka da bi izbegli velike gužve koje se očekuju na putevima I graničnim prelazima.

Hojs je rekao da su ga argumenti struke uverili da je najbolje staviti celu Hrvatsku na crvenu listu, posebno zbog ubrzanog trenda porasta broja slučajeva.

Video: Kolona od nekoliko kilometara na hrvatskoj granici: Turisti naglo prekidaju odmor i beže

(Telegraf.rs)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anastasija

    21. avgust 2020 | 09:01

    Dobro je što beže ih crvene zone Hrvacke i teba nisu ni ttebali dolaziti dobiće đabe koronu tamo samo i nenormalno skupe testove

  • Blok

    21. avgust 2020 | 06:53

    Ne verujem da turisti beze kako se medijski ovo prikazuje jer sam u kontaktu sa ljudima koji letuju u hrvatskoj. Kazu da se svi tamo ponašaju kao da nema korone. Isto kao i svake godine. Pre verujem da je SZO opet potplatila političare da pumpaju cifre.. A tako im i rešila gubitke od turizma..ili im je jednostavno naređeno da podizu atmosferu i to je to. Prosto ne verujem da se neko u svetu toliko brine za ljude, posebno zapad, a toliko ratova vode, ubijaju gde stignu, truju nas, ne nalaze lekove da izleče nego da zaleče da bi mogli bolesnima da prodaju ceo život. Ljudi koji imaju šećer kada su na insulinu troše preko 30 000 dinara mesečno. I sad će neko da nađe lek kojim će trajno da reši tu bolest?? Pa ubili bi ga. Sve se vrti oko novca i kontrolisanja. Nema tu neke brige oko ljudi. Bil Gejts je blizak Klintonovima, tj silovatelju i ubicama preko 70 srpske dece samo 99te. A gde su ostala ubijena deca u ratovima 90tih? Ubijeni mladi ljudi, žene, stari itd? I takvi kao brinu o ljudima u svetu? Ha ha.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA