Slavka je najvrednija stočarka: Zemlju nema, ali ima 120 ovaca, koze i svinje, sad će dobiti i štalu

 
 
 ≫ 
  • 13

Slavka ima stado od 120 ovaca, 13 komada krupne stoke, desetak koza i jaradi, dve svinje, tako da će u štali, koja će biti napravljena tokom septembra, smestiti goveda

Slavka Adžović Printscreen/Youtube/Vijesti

Slavka Adžović verovatno je jedina Romkinja u Crnoj Gori koja se bavi stočarstvom iako nema ni pedalj zemlje.

Slavku, koja se više od dve decenije bavi stočarstvom, godinama su stizale samo muke. Dva puta joj je gorelo seno, isto toliko puta štale, vukovi su joj u više navrata klali ovce, ali i nepoznate osobe, kako je Slavka isticala, u znak upozorenja da nije dobrodošla na Krnovu, gde leti izdiže.

Pre nekoliko godina joj je neko na Krnovu ubio i kravu.

- Ujutru sam oterala krave pod Oštrovicu i kada sam uveče došla po njih imala sam šta da vidim – ubijena krava leži pored puta. Posred čela, između rogova, imala je rupu. Od čega i kako ne znam, ali sam odmah zvala policiju - kazala je Adžović novinarima 2016. godine.

Protiv nje su se svojevremeno žalile i komšije kojima, kako je Slavka rekla, smeta ona i njene ovce.

- Ne znam što im smetam. Ja samo hoću da pošteno radim i zaradim - rekla je Slavka.

U požaru joj je dva puta gorela i štala, na kraju je i ostala bez iste. Nekako je životinje sačuvala, a sada će zahvaljujući dobrim ljudima dobiti nov objekat u koji će moći da smesti svoje ovce i ostalu stoku.

Akciju za pomoć Slavki pokrenuo je Darko Saveljić, vlasnik Farme magaraca u Martinićima.

Darko je, oduševljen Slavkinom upornošću pokrenuo akciju da joj ispuni, kako reče ona, jedan od snova o kojima nije smela da sanja - da njena stoka dobije štalu, pišu Vijesti.

Priča o Slavkinom životu, koja decenijama čuva stoku, a svoje zemlje nema, potresla je građane Crne Gore, a stigla je i do daleke Amerike odakle je i uplaćen deo novca uz pomoć kojeg će štala za Slavkinu stoku biti sahrađena.

- Darku ne znam da li ću ikada moći da zahvalim. Šta on ima od moje hvale, ali, do neba hvala i njemu i svim dobrim ljudima, pa vam se svima na dobro vraćalo - gotovo u jednom dahu kazala je Slavka koja se sa stokom nalazi na Krnovo, četrdesetak kilometara od Nikšića, gde će ostati sve do novembra.

Slavka ima stado od 120 ovaca, 13 komada krupne stoke, desetak koza i jaradi, dve svinje, tako da će u štali, koja će biti napravljena tokom septembra, smestiti goveda.

- Slavka je žena borac, žena koja je izabrala da ide težim putem. Zahvaljujući ljudima koji su se odzvali akciji dobiće štalu za stoku. Za tri radna dana uplaćeno je 6.600 evra. Uplaćivali su studenti, nezaposleni, uplaćivali su i oni za koje i sam znam da su u stanju potrebe. Uplatili su i oni koji imaju i koji vazda daju. Uplaćivale su i firme. Hvala im svima. Svaka ih sreća pratila - kazao je Saveljić.

Novac su uplaćivali, kako je rekao, ne samo pojedinci iz Crne Gore, već i iz inostranstva, čak i iz Amerike, Australije, a ovih dana treba na račun da legne još nekoliko stotina evra.

Video: Ljubinko čuva jedno od najvećih stada: Ovo je zarada srpskog čobanina

(Telegraf.rs)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sarajka

    19. avgust 2020 | 16:58

    Radi šta i kako može i živi svoj život gde se zatekla,svako je kovač svoje sreće ali i nesreće,sa strane psi laju a vetar nosi.

  • Miloš Boško

    19. avgust 2020 | 19:54

    Žene su u principu bolji i hrabriji borci od muškaraca, samo kad se odluče. Pored ovakvih boraca počinjem da se stidim samog sebe.

  • Milo

    19. avgust 2020 | 15:59

    Zar je bitno sto je romkinja... Samo mi malo cudno 120 ovaca a drugi grade stalu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA