Parlamentarne stranke za isplatu naknade stvaraocima Republike Sprske

 
 ≫ 
  • 7

Predsednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilo Krajišnik rekao je da će na ovaj način biti vraćen dug ljudima

SRBIJA RS VUCIC Jedan od potpisnika je Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Vlada RS/Dimitrije Goll

Parlamentarne stranke iz Republike Srpske potpisale su na Palama izjavu o podršci inicijativi za rešavanje pitanja stvaralaca u RS, odnosno o isplati valorizovane naknade za ratni period za poslanike u prvom sazivu Narodne skupštine, tri člana Predsedništva i članove Vlade RS.

Kako prenosi RTRS, izjavu su potpisali predstavnici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mirko Šarović, Socijalisticke partije Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić i SPS-a Goran Selak, kao i predstavnici PDP-a Nenad Vuković, Ujedinjene Srpske Milan Novitović, NDP-a Aleksandar Fulurija i Demosa Aco Stanišić.

Predsednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilo Krajišnik rekao je da će na ovaj način biti vraćen dug ljudima koji su, kako je naveo, tokom rata imali snage da stvore Srpsku.

On je podsetio da je RS tokom rata imala vojno i civilno-političko krilo, navodeći da je civilno-političko krilo stvorilo RS.

On je rekao da su 1996. godine u RS usvojena dva zakonska akta - o nadoknadama poslanicima prvog saziva Narodne skupštine i rešavanju njihovog stambenog pitanja i istakao da nijedan od njih za 24 godine nije primenjen.

- Nikad nikome ništa nije isplaćeno i zaključili smo da bi trebalo na neki način to valorizovati - rekao je Krajišnik.

Kako je naveo, zaključeno je da bi te osobe za 5,5 godina, koliko nisu primali platu, trebalo da dobiju valorizovanu naknadu na osnovu poređenja s platom današnjih poslanika u Narodnoj skupštini RS.

On je dodao da će Izjava biti upućena Vladi RS, koja će je potom uputiti Narodnoj skupštini.

Predsednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" rekao je da inicijativa za valorizovanu naknadu za 5,5 ratnih godina obuhvata 114 ljudi, uključujuci članove Predsedništva, koji nisu bili obuhvaćeni prvim zakonom.

Video: Venci u Savi za žrtve hrvatske akcije Bljesak

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    22. jul 2020 | 07:38

    Republika Srpska je ikona svih Srba tako da njeni tvorci moraju biti bogato nagrađeni i novčano i nematerijalno.

  • M.K.

    22. jul 2020 | 08:59

    ✨Republika Srpska ❤✨

  • y

    22. jul 2020 | 08:04

    Trebali su već davno . Sad su se sjetili . Stamota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA