Protesti u više gradova Crne Gore: Episkop Joanikije i sveštenici pušteni na slobodu

 
 ≫ 
  • 17

Okupljeni uzvikuju "Pustite nam vladiku", "Kosovo je srce Srbije", "Ustala je Crna Gora", "Svetinja se branit mora"

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i  osam sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) pušteni su na slobodu, prenose Vijesti.  Kada su građani koji su bili okupljeni ispred zgrade tužilaštva saznali za odluku o puštanju na slobodu, počelo je skandiranje "Vladika, pobjeda" i "Nikšićani brane svetinje".

Njima je prethodno određeno zadržavanje od 72 sata, zbog lega se večeras u više gradova Crne Gore  održavaju protesti u znak nezadovoljstva zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

Posle molebana u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, građani su se večeras okupili ispred Osnovnog suda u Nikšiću, a protesta je bilo i u Podgorici.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by СПЦ (@odbranacrkve) on

U Budvi treću noć za redom okupilo više od 1.000 Budvana.

Kako prenose "Vijesti", u večerašnjoj najbrojnijoj protestnoj šetnji, okupljeni uzvikuju "Pustite nam vladiku", "Kosovo je srce Srbije", "Ustala je Crna Gora", "Svetinja se branit mora".

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Crna Gora / Црна Гора (@nasa_crna_gora) on

U Bijelom Polju protest građana je održan na gradskom trgu, a okupljeni su između ostalog uzvikivali "Bacite štitove", "U nama je srce lavlje, mi branimo pravoslavlje", "Ne damo vladiku", "Ne damo sveštenike", "Crna Gora i Srbija to je jedna familija".

Protest u Pljevljima zbog hapšenja vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika SPC završen je večeras oko 21 sat bez incidenata.

 
 
 
View this post on Instagram
Наши Никшићани ДИЈЕЛИТЕ!A post shared by Светиње вам ми не дамо! (@ne_damo_svetinje_bp) on

Građani su se okupili u glavnoj gradskoj ulici nakon čega je kolona krenula do crkve Svete Petke gde ih je sačekao kordon policije.

Oko 5.000 građana je tokom protesta u Beranama uzvikujući "pustite vladiku" prošao pored zgrade policije i zaputio se prema manastiru Đurđevi stupovi.

Demonstranti u Beranama su se razišli, nakon što su vraćajući se od manastira ponovo prošli pored policije.

Čulo se nekoliko petardi, ali su redari usmerili građane da se ne zadržavaju. Policija je pod punom opremom ostala mirna, navodi "Vijesti".

Lažna vest o eksploziji u Beranama

Radio-televizija Crne Gore objavila je da je informacija da su u Beranama večeras tokom protesta bačene eksplozivne naprave - lažna vest.

RTCG navodi da je potvrdu o tome da u Beranama nisu bačene eksplozivne naprave dobila od Digitalnog forenzičkog centra sa lica mesta.

 
 
 
View this post on Instagram
Дијелите!!!

Večeras u Beranama nije zabeležen nijedan incident, prenosi MUP Crne Gore.

Za svako lišavanje slobode potrebni uverljivi razlozi: Sveštenik bespravno iza rešetaka

Akcija za ljudska prava (HRA) apeluje na Vrhovnog državnog tužioca da izda obavezujuće uputstvo državnim tužiocima da prilikom određivanja zadržavanja građana i podnošenja predloga za određivanje pritvora postupaju u skladu s minimalnim standardima ljudskog prava na slobodu ličnosti, koji zahteva uverljive razloge za svako lišenje slobode svake osobe, makar ono trajalo i dva sata, a ne 72, koliko je to u nadležnosti državnih tužilaca.

Nikšić, građani, Joanikije, podrška Nikšić / Foto: Vijesti.me/Svetlana Mandić

- Nakon uvida u rešenje o zadržavanju jednog od sveštenika u Nikšiću, zakljucujemo da ono ne sadrži obrazloženje dokaza o postojanju osnova sumnje da je delo izvršeno, kao što ne sadrži ni razloge za postojanje opasnosti od ponavljanja dela, koja je navedena kao razlog za zadržavanje, što je suprotno evropskom standardu prava na slobodu ličnosti iz clana 5 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji zahtiva da lišenje slobode bude utemeljeno u konkretnim i utemeljenim razlozima koji nisu ''apstraktni, opšti i stereotipni'' - navode u saopštenju HRA, prenosi RTCG.

Ističu da ni rešenje istražnog sudije o odbijanju žalbe protiv rešenja o zadržavanju ne sadrži utemeljene razloge za zadržavanje.

Nikšić, građani, Joanikije, podrška Foto: Vijesti.me/Svetlana Mandić

- U rešenju je navedeno da je osumnjičeni učestvovanjem u organizaciji verskog obreda van verskog objekta – litiji – uprkos merama i upozorenjima, pokazao „javnu demonstraciju građanske neodgovornosti, pa i bezobzirnosti u uslovima pandemije“, te da to, samo po sebi, upućuje na zaključak da će, ako se nade na slobodi ponoviti izvršenje krivičnog dela.

U obrazloženju se ne navodi šta je sam osumnjiceni imao da kaže o tome, da li je pretio da ce izvršiti delo ili ne, da li postoje dokazi da je ranije postupao suprotno merama ili vršio krivična dela i sl, drugim rečima, opasnost je sasvim apstraktno predstavljena, što navodi na zaključak da istražni sudija zadržavanje zapravo tretira kao kaznu, što je suprotno pravnom poretku Crne Gore u kome važi pretpostavka nevinosti -  dodaju u saopštenju.

Zatvor, rešetke, ćelija, zatvorenik Bespravno hapšenje / Foto ilustracija: Shutterstock

Ističu i da ovo nije prvi slučaj da se HRA uverava u neutemeljenost odluka o hapšenju građana u Crnoj Gori.

- Smatramo da je krajnje vreme, a posebno imajući u vidu narastajuće tenzije u društvu, da se ono počne primjenjivati krajnje obazrivo, onda kada je to neophodno, kao krajnja mera u krivičnom postupku, u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava -  zaključili su u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    15. maj 2020 | 23:10

    Тад је Господ послушао Саву, На српско се робље ражалио, Те Србима гријехе опрости. Засија се лице Србиново, Зазвонише звона на весеље, Замириса земља од тамјана, Заблиста се Христова истина, Зацери се милост и поштење, Анђели се са неба спустише, Па Србију земљу загрлише. Хај, шта се оно чује из даљине? То се опет служи литургија, У небесном царству Христовме. Службу служи светитељу Саво, И са њиме три стотин владика, И три хиљад српских свештеника. Ђаконује Ђакон Авакуме Што на коцу за Христа пострада, На баиру усред Биограда. А Цар Славе сједи на престолу, Док са земље грми ко олуја, То Србија кличе – АЛИЛУЈА! Благо мајци која Саву роди И Србима док их Саво води.

  • Mića

    15. maj 2020 | 23:53

    Ne znam šta reći! Sve isti scenarijum kao u Hrvatskoj i na Kosmetu.Dali je ovo pravi put ka rešenju, ne znam?Srce mi lupa ova tri dana i saosećam sa Srbima u CG.Dali će Rep.Srbija da ćuti, ostaje da se vidim?Vidoviti Mića nisam!Imamo li snage i vojsku da štitimo naš bratski narod od RSK,RS,CG,Kosmeta i Makedonije,pitam se?Oće li moćna i bratska Rusija stati nam iza leđa,nadam se?Ako svetinje u CG izgubimo, na Kosmet i Metohiju kao i u RSK nika se vratit nećemo.Pomoz Bože da se Srbi slože!

  • A

    15. maj 2020 | 23:01

    Jedan narod, jedna vera Pravoslavna! Ne dajmo ljudi svetinje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA