Jutarnji: U domovima za stare korisnici nezaštićeni, uslovi rada loši - 34 osobe umrle od korone

 
  • 0

Prema istraživanju uslovi rada u domovima za stare su alarmantno loši, a zaposleni su se žalili na niz poteškoća...

Starica, baba, zena u krevetu, bolnica, bolnički krevet, mrtva, umire Foto-ilustracija: Shutterstock

Čak 40 odsto, tačnije 34 od ukupno 83 preminule osobe usled korona virusa u Hrvatskoj, bili su štićenici domova za stare, koje sistem nije uspeo da zaštiti, piše Jutarnji list.

List navodi da je tek 18 preminulih u splitskom Domu za starije i nemoćne izvuklo na svetlo dana teške uslove u kojima rade zaposleni u tim domovima, od kojih polovinu čine medicinske sestre i tehničari.

Prema pisanju Jutarnjeg, posebno bode oči način na koji ministarka za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, pod čijom su ingerencijom domovi, nastoji sebe da izuzme od svake odgovornosti za splitsku tragediju, uporno objašnjavajući javnosti da u toj ustanovi nije bilo propusta.

- Već i na veb stranicama domova za starije jasno piše da se usluge ugovaraju s nadležnim Ministarstvom tako da se korisnici mogu smestiti u saradnji s centrima za socijalnu zaštitu ili privatnim ugovaranjem,što ne ostavlja dilemu ko je za njih odgovoran - navodi zagrebački dnevnik.

Navodi i da je sa aferom u Splitu u prvi plan izbila činjenica da su direktorske pozicije u domovina prepuštene osobama čije biografije nemaju veze sa socijalnim i zdravstvenim radom.

Baba, baka, starica, starački dom Foto: Pixabay.com

Tragedija u Splitu otvorila je i problem nemogućih uslova rada medicinskih sestara u socijalnoj zaštiti.

Prema istraživanju koje je sprovela Komora medicinskih sestara uslovi rada u domovima za stare su alarmantno loši, a zaposleni su se žalili na niz poteškoća od nedostatke zaštitne opreme, oduzimanja dana godišnjeg odmora zbog samoizolacije, do ogromnog manjka sestrinskog kadra, prevelikog broja zahtevnih, hroničnih i palijativnih pacijenata na jednu sestru, ručnog vođenja sestrinske dokumentacije...

Anketiranje je pokazalo, piše list, da zaštitna oprema i dalje nije obezbeđena u svim ustanovama socijalne zaštite u Hrvatskoj, te da čak 20 posto medicinskih sestara na radnome mestu nema hiruršku masku, a čak 43 posto nema zaštitnu odeću.

Duže od mesec dana nakon izbijanja epidemije Covida-19 u Hrvatskoj četiri odsto njih još nema ni zaštitne rukavice, a jedna od sestara je rekla da istu hirušku masku nose po sedam dana.

Jutarnji navodi da je od nadležnog ministarstva zatražen komentar ovog istraživanja, ali da ga do zaključenja broja nisu dobili.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA