Slovenija sprovela istraživanje o korona virusu u celoj populaciji, ovo su rezultati

 
 ≫ 
  • 3

Rasprostranjenost virusa u populaciji je negde između dva i četiri odsto, što je relativno malo

Test, rukavice, maska, odelo, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Slovenačka vlada će zvanično predstaviti rezultate nacionalnog istraživanja o raširenosti novog korona virusa u populaciji, a ministar zdravlja rekao je u utorak da je proširenost virusa u populaciji relativno niska.

- Rasprostranjenost je negde između dva i četiri odsto, što je relativno malo - rekao je Gantar novinarima nakon sednice vlade na kojoj je na dnevnom redu bilo i ispitivanje koje je sprovela mikrobiološka laboratorija ljubljanskog Medicinskog fakulteta, na uzorku 1.368 ljudi iz svih starosnih grupa i različitih regija.

Kako prenose mediji, istraživanje je na tom uzorku pokazalo da je bolest covid-19 prebolelo od 42.000 do 84.000 slovenačkog stanovništva, odnosno između dva i četiri odsto cele populacije, što je više od očekivanja, ali ipak pokazuje razmerno nisku rasprostranjenost, odnosno deo populacije koja je bila u kontaktu s korona virusom, prenosi Index.hr.

Testiranje od 20. aprila

Dobrovoljno testiranje započeto je 20. aprila, pri čemu su onima koji su mu pristupili uzeti brisevi iz grla i uzorci krvi, kako bi se ispitalo jesu li se kod ispitanika razvila protutijela na koronavirus.

Od rezultata ispitivanja ovisi i koliko će se epidemioloških mera ublažiti ili ukinuti prilikom sledećeg, već najavljenog, talasa ublažavanja tih mera kroz dve nedelja.

Prema poslednjim zvaničnim podacima na osnovu redovnog testiranja koje traje od početka epidemije, u Sloveniji je nakon 57.474 testova potvrđeno 1.445 slučajeva zaraze korona virusom. Do sada je umrlo 98 osoba inficiranih korona virusom, a među preminulima najviše je onih starijeg životnog doba iz domova za starije koji su uz covid-19 imali i brojne druge bolesti.

Video: Zaraženih 0, mrtvih 0, izlečenih 0: Knić je ostala jedna od dve opštine koja je pobedila koronu

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grunf

    6. maj 2020 | 07:52

    Cene da je Kovid imalo i do 84.000 stanovnika Slovenije a oni su otkrili samo 1.200. Bravo za uspešnu borbu !!! Najbolje da nikog nisu ni trstirali pa bi imali NULA zaraženih. Ista priča važi i za Hrvatsku. Što manje testiraš imaš manje zaraženih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA