Milan Knežević traži da se objavi snimak upada u kuću, policija tvrdi da je sve bilo zakonito

 
  • 3

Iz uprave policije tvrde da su zakonito pretresli kuću poslanika Milana Kneževića, ali i sve ostale u kojima su bili u Zeti

Poslanik Demokratskog fronta, Milan Knežević, pozvao je nadležne u Crnoj Gori da objave javnosti snimak upada u njihovu kuću, jer će se, kako je rekao, na snimku najbolje videti "brojnost represivne hunte i njihove namere prema ženi od 69 godina za koju su znali da je sama u kući." Službenici crnogorske Uprave policije izvršili su prekjuče pretrese na 17 lokacija i priveli 16 osoba, a među njima i majku Milana Kneževića. Iz Uprave policije tvrde da su zakonito pretresli kuću Kneževića, ali i sve ostale u kojima su prekjuče bili u Zeti.

Hapšenje Detaljan pretres kuće Kneževića, Foto: in4s.net

- Saopštenje Uprave policije da su moja majka i brat od strica bili upoznati sa svojim pravima prilikom demoliranja naših porodičnih domova, i da nisu imali primedbi na postupanje policije, predstavlja klasičnu zamenu teza i pokušaj da se brutalno maltretiranje moje uže porodice prezentuje kao javno kriminalno žigosanje. Istina je sledeća, kršeći naredbu o pretresu, umesto u 6 sati kako to piše u istoj, demoliranje moje porodične kuće otpočelo je oko 5.20, tako što su razbili ulazna vrata, s uperenim dugim cevima u moju majku bez pokazivanja naredbe i prisustva svedoka - kaže Knežević.

Istraumirana deca

- Pretres je toliko bio detaljan da su istraživali i čitulje mog pokojnog oca i strica koje čuvamo kao uspomenu na njih. Moj rođeni brat od strica, u prisustvu tri ćerke, supruge i majke, ležao je sat vremena na podu dok su u njega bile uperene duge cevi. Najstarija ćerka koja se sedam godina leči od tumora, dan pre upada maskiranih krvnika primila je hemoterapiju, a srednjoj maloletnoj ćerki, dok je još bila u krevetu uperili su dugu cev u čelo, od čega joj je pozlilo. A strinu, ženu narušenog zdravlja od 71 godinu su odgurnuli u sobu i zatvorili joj vrata. Moje brataničine su na kraju završile u Urgentnom centru, za šta postoji i medicinska dokumentacija - kazao je Knežević.

Naredba da se potpiše zapisnik

Kada je u pitanju zapisnik koji su potpisali njegova majka i brat od strica, poslanik DF-a ističe da je "notorna laž" da ih je bilo ko od prisutnih inspektora i "desetina maskiranih fantoma pitao" da li imaju bilo kakve primedbe, već da su im samo "naredili da moraju da potpišu zapisnik, da bi ih nakon toga strpali u maricu".

Hapšenje Foto: in4s.net

- Zato pozivam sudiju Milanku Kaluđerović koja je saslušavala moju majku da prezentuje javnosti zapisnik o saslušanju Ratke Knežević u kojem jasno piše šta je izjavila o zločinačkom tretmanu kroz koji je prošla od strane desetina nepoznatih lica za koja sumnjamo da su policajci. A posebno je kriminalan deo naredbe o pretresu u kojem se moj rođeni brat Mirko sumnjiči za držanje eksplozivnih naprava i oružja. Izvršenim pretresom, ne da nisu našli eksplozivne naprave i oružje, već su grubo prekršili Zakon i samu naredbu odnoseći iz kuće sablju koju sam dobio na poklon od premijera Dagestana o čemu su i mediji izveštavali. Kakve veze ima sablja sa eksplozivnim napravama i vatrenim oružjem - navodi dalje on.

Nek objave snimak upada u kuću

- Uostalom, pošto su nam odneli i risiver za video-nadzor, pozivam ih da objave crnogorskoj javnosti snimak upada u našu kuću. Na snimku će se najbolje videti brojnost represivne hunte i njihove namere prema ženi od 69 godina za koju su znali da je sama u kući. Takođe, brutalna je laž koju su objavili pojedini režimski mediji da je moj rođeni brat Mirko pobegao za Srbiju. On je u četvrtak, u popodnevnim časovima, na graničnom prelazu Dobrakovo, kao slobodan građanin evidentiran od strane granične policije koja ga je mogla uhapsiti po naredbi o pretresu i privođenju, a koja je donesena dva dana ranije. Kao i što je notorna laž da je on organizator i učesnik napada na pripadnike SAJ-a 29. decembra u Zeti, jer postoje na desetine svedoka koji su bili sa njim u tom trenutku u jednom lokalu, a za šta i sama Uprava policije poseduje snimke izuzete sa kamera pomenutog objekta - rekao je Knežević.

Hapšenje Foto: in4s.net

- Pošto mene navodno štiti poslanički imunitet, moj brat Mirko je na protivzakonitim merama tajnog nadzora već nekoliko meseci, ne bi li prisluškujući i prateći njega, došli do neke moje “ krivično pravne” radnje. Moram ih razočarati, jedini naš “greh” je što smo protiv ovog režima, i ako su pomislili da će nas ovim protivzakonitim nasiljem i hapšenjima uplašiti, grdno su se prevarili. A zbog toga nije potrebno da nas prisluškuju i prate, jer mi javno saopštavamo ono što im mislimo - zaključio je Knežević.

Policija: Zakoniti pretres

Iz uprave policije tvrde da su zakonito pretresli kuću poslanika Milana Kneževića, ali i sve ostale u kojima su bili u Zeti.

- Osnov za pretrese na 17 lokacija u Golubovcima bio je napad na policijske službenike. U Golubovcima je 29. decembra povređeno devet policijskih službenika od kojih je D. Ž. teže povređen u predelu glave, kada je grupa građana kamenovala policiju i zatvarala saobraćajnice paljenjem guma i obaranjem stabala. U vezi s napadom na policijske službenike u toku su policijsko – tužilačke aktivnosti u izviđajnom postupku -  saopštili su iz uprave policije.

Hapšenje Foto: in4s.net

Tvrde da su sve radnje preduzeli u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku i o tome sačinili službene beleške.

- Držalac stana je poučen da ima pravo da angažuje advokata. Nijedan držalac stana nije zahtevao angažovanje advokata. Svedocima pretresa i držaocima stana G. K. i R. K. uručen je zapisnik o pretresanju stana i drugih prostorija na potpis u kojem su imali pravo da iskažu primedbe. Oni su zapisnike o pretresanju stana i drugih prostorija postpisali bez primedbi.

Iz uprave policije su saopštili da su prema svima isto postupali, pa i prema Kneževićevoj majki Ratki.

- R. K. je juče lišena slobode zbog ometanja i omalovažavanja policijskih službenika prilikom sprovođena službene radnje, odnosno zbog počinjenog prekršaja iz čl. 11 Zakona o javnom redu i miru. Ona je privedena i saslušana u službenim prostorijama shodno standardima kao i sva druga lica koja su počinila prekršaj i po skraćenom postupku sprovedena u nadležni sud za prekršaje. Predstavnici Uprave policije će zapisnike i druge službene akte prezentovati na današnjoj sednici Saveta za građansku kontrolu rada policije - navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs / Izvor: Vijesti)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    2. februar 2020 | 15:09

    Neka im je na dusu sta su uradili ovoj casnoj porodici. BOZJA KAZNA je NAJTEZA ide i do devetog kolena.

  • Dale

    3. februar 2020 | 09:12

    Interna kontrola uz prisustvo advokata od navidno oštečenih da pregledaju video nadzor. Svi koji su odgovorni, krivično da odgovaraju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA