Mama iz Crne Gore potražila pomoć zbog zadatka za 2. razred: Dobila je odgovor koji nije očekivala (FOTO)

 
  • 4

Poslala je fotografiju zadatka koje njeno dete nije znalo da reši

Na Fejsbuk stranici "Podgorički vremeplov" objavljena je fotografija očigledno preteškog zadatka koji je poslala jedna mama iz Crne Gore.

- Zadatak za drugi razred osnovne škole. Da li neko zna rešiti? - upitala je ova majka.

Prvi odgovor stigao je sa Fejsbuk stranice "Tutorstvo Matematike - Časovi" uz jedan jako koristan savet za mamu koja je poslala fotografiju spornog zadatka.

- Uzmete broj iz levog dela tabele i gledate da li je manji od 15. Ako jeste, dodajte mu 4, a ako nije onda od njega oduzmite 8. Odgovor zapišite u desni deo tabele. Ipak, toplo preporučujem da mozganje prepustite detetu. Sasvim je u redu da ponekad dete ne zna odgovor,  ali ga treba pustiti da malo razmisli. Ako je baš zapelo, treba da ima slobodu da pita učiteljicu za objašnjenje jer tako i ona stiče uvid u njegovo znanje i dalja predavanja može da prilagodi realnom znanju đaka. Za sve koji kažu da je program neprilagođen za uzrast dece moraju da uzmu u obzir da su deca maštovitija, upornija i pametnija od nas samih za pojedine stvari- mi stariji smo ti koji ih ukalupljujemo i zaglupljujemo ponekad! U ovom uzrastu matematika za decu treba da bude igra kao i svaka druga i pustite ih da oni sami razvijaju svoju logiku - navedeno je.

Zanimljivo je da se u komentarima oglasila i jedna mama takođe učenika drugog razreda uz fotografiju pesmice iz jedne od knjiga.

Komentatori su uglavnom bili zgroženi ovom, prilično nerazumljvom pesmicom nepoznatog autora, pa se uz šaljive komentare poput "Autor je bio pod dejstvom alkohola i narkotika" ili "Ovo je pisao Čeki Čen", našli i oni poput "Tačno mi dođe da ispisem decu iz škole" ili "Autor mora da je imao neku vezu da bi ovo izdao" i "Moje dete je srećom učilo iz bukvara".

SPORNA REFORMA

Inače, reforma nastavnog plana u Crnoj Gori mnogo buke podigla je krajem prošle godine, kada je objavljeno da se iz lektire izbacuju dela srpskih velikana Desanke Maksimović, Jovana Jovanovića Zmaja, Alekse Šantića i Branka Ćopića. Na spisku izbačenih pisaca (oko četrdeset ukupno) su i Mihailo Lalić, Oskar Davičo, Borislav Pekić, Dobrica Ćosić, Milovan Glišić i Stevan Sremac.

U to vreme, crnogorski ministar prosvete Damir Šehović pokušao je u parlamentu da objasni po kojim se kriterijumima biraju lektire.

Iz lektire u Crnoj Gori izubačena su deča srpskih velikana Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

- Spisak preporučenih književnih tekstova napravljen je na osnovu sledećih kriterijuma: adekvatnost tekstova, estetska vrednost književnog dela, primerenost dela uzrastu učenika, odnos tradicionalnih i savremenih književnih tekstova i odnos književnih dela nacionalne i svetske književnosti - rekao je on.

Prema tim istim kriterijumima, svoje mesto u lektiri za osnovce našli su "Gospodar prstenova" i "Hari Poter", kao i čitav niz lokalnih pisaca malo poznatih dela - Sunčana Škrinjarić, Kemal Coco, Šimo Ešić, Vojislav Vulanović, Branko Banjević, Dragana Kršenković, Šukrija Pandžo, Blaga Žurić, Kemal Musić, Hasnija Muratagić Tuna, Safet Hadrović, Ibrahim Hadžić, Azem Zaimović, Nazmi Rahmani, Zuvdija Hodžić, Fehim Kajević....

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niki

    1. mart 2019 | 11:13

    Pa izbacili ste srpsku knjizevnost pa eto vam poucnih pesmica vasih vrsnih pisaca!

  • Viki

    1. mart 2019 | 12:05

    Hari Poter?!sramota da se jedno takvo trecerazredno stivo uvrsti u lektiru.Pa mogu onda i gledanje rijalitija da uvrste u program.

  • Gost

    2. mart 2019 | 15:29

    Nismo mi izvacili neko Milo. Sve se jedan covjek pita mi gradjani nista...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA