U Jasenovcu ubijeno za 800.000 više ljudi od navedenog: Autor studije o "Aušvicu Balkana" otkriva zastrašujuće podatke

 
  • 15

- . Novi snimci otkrivaju i novu činjenicu, to jest, postojanje mnogo većih masovnih grobnica rasutih na površini od najmanje deset kvadratnih kilometara - izjavio je profesor dr Gideon Grajf

Aero-snimci područja Jasnovaca, nastali 1945. godine, koji su nedavno otkriveni su u arhivu Edinburga, jedan su od konačnih dokaza na osnovu kojih će morati da se poveća broj ubijenih u Jasenovcu, kaže profesor dr Gideon Grajf, autor studije o Jasenovcu i jedan od odlikovanih povodom Dan državnosti Srbije.

- Jasan je zaključak da je broj ubijenih žrtava u Jasenovcu bio izuzetno veliki. Novi snimci otkrivaju i novu činjenicu, to jest, postojanje mnogo većih masovnih grobnica rasutih na površini od najmanje deset kvadratnih kilometara. Ti snimci su jedan od konačnih dokaza na osnovu kojih ćemo, bojim se, morati čak da povećamo broj ubijenih u Jasenovcu sa 700.000 ili 800.000, što su današnje procene - rekao je Grajf u intervjuu za Politiku.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Autor monumentalne studije "Jasenovac – Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti", kojeg je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odlikovao Zlatnom medaljom za zasluge povodom Dana državnosti Srbije, kaže da ga priznanje ispunjava ponosom, ali napominje da ga prihvata jedino kao kolektivno priznanje.

Kako je objasnio, jedan čovek nije zaslužan za sve ono što je rezultat ogromnog i požrtvovanog rada na podizanju srpsko-jevrejskog bedema pred revizijom prošlosti.

- Ali, eto, ja sam privilegovan što sam u ime svih primio ovaj zajednički, srpsko-jevrejski orden, za koji se nadam da će njegova replika, na ponos srpsko-jevrejskog bratstva i prijateljstva, naći mesta i u Muzeju srpske diplomatije - navodi Grajf ističući da bi mu to mnogo značilo, jer ima duboko osećanje prijateljstva prema srpskom narodu koje proističe iz njihove zajedničke istorije.

Foto: Tanjug/MSP

Govoreći o prvoj srpsko-jevrejskoj izložbi o Jasenovcu, koju je pre godinu dana priredio u UN, Grajf kaže da je internacionalizacija pitanja zaštite kulture sećanja na žrtve Jasenovca veoma važna, kao i da su važni aktivizam i pomoć progresivnim i antifašističkim snagama u Hrvatskoj da se odupru talasu revizionizma i neoustaštva.

- Veoma je važno da se osnaži saradnja svih progresivnih snaga na zaustavljanju tog opasnog neoustaškog trenda u Hrvatskoj, koji može da ohrabri neonacističke pokrete i grupacije i u drugim zemljama - rekao je Grajf.

Prema njegovim rečima, svetu je potreban holivudski film o Jasenovcu, koji treba da režira Emir Kusturica.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Moje iskustvo sa Laslom Nemešom, koji je snimio holivudski film "Šaulov sin", baziran na mojoj knjizi o zonderkomandosima, nagrađen je Oskarom. Osećam da bi "Jasenovac – Aušvic Balkana" mogao, takođe, da osvoji Oskara. Ja sam tu da pomognem da takav film bude snimljen - zaključio je Grajf.

(Telegraf.rs)

Video: Predstavljen Veliki atlas Srbije na Sajmu knjiga, kapitalno delo Službenog glasnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vera

    18. februar 2019 | 13:04

    Sa druge strane je Kolionda odlikovala Ester Gitman hroničarku holokausta koja ima dokaze i sve moguće dokumente ko hroničarka a o njoj NIKO ŽIV u Srbiji nije nikada pisao niti je pisao sada kad je dobila odlikovanje od Kolinde e to nam sve govori. Ovaj očito menja Zurofa u kukanju i propagandi sa Srbima koje niko živ na svetu ne čuje od 95g...

  • DARKO 100%

    18. februar 2019 | 13:15

    Problem je sto nepostoji ni jedna institucija u svetu koja ima kredibilitet nezavisnosti i i nepristrasnosti,cesto se moze naici na zatvorena vrata ili zid cutanja ,jednostavno pravda mora biti zadovoljena ne zbog nas samih ovdasnjih nego zbog nevinih zrtava koji su stradali na najmuckiji nacin sto zdravom razumu nikad nebi palo na pamet koliko je stradalo od tih godina vremenska distanca do danas,demografski bioloski ubijeno da je mogla biti jos jedna drzava Srba

  • Verutas

    18. februar 2019 | 13:07

    Sada najvljuju i Srbi popis svih žrtava? Nema ulaska u EU, dok se ne počne govoriti istina, a eto ko ne zna brojke, ima ih u Memorijalnom centru Jasenovac. Gde hrvati, ne da lažu i negiraju zločine, nego sa ŠKOLAMA, vode decu u taj centar, ko i onaj za Ovčaru ali i u muzeje Sinjske Alke i Oluje, a ne da ih truju i huškaju, već da uče gde treba i kkao treba. Izraelski predsednik, posle Kolindinog časa istorije i hrvatskog antifašizma u Jasenovcu, lepo, userd Beograda, kaže u lice Vučiću, da više NE SME biti, manipulacije sa briojem žrtava. Pa lepo, ode delegacija na slavlje maestralne Oluje u Kninu i gledaj sad ti to, ide se u utvrđivanje brojke. A zašto su onda, onako napadali Kolindu, kad je ona govorila, da treba, žrtve prebrojati i sa DNK analizom, utvrditi ko su i šta su i kako su ubijeni jer mira neć biti dok se to ne napravi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA