Migrantima neko manipuliše, kad vođa dođe na granicu, nastaje haos: Hrvati tvrde da je pokušaj proboja granice unapred osmišljen

 
 ≫ 
  • 6

Uglavnom su mladi ljudi, muškarci u 20-im, 30-im godinama, ima tek nekoliko porodica s malom decom

Od oko 200 migranata koji su juče oko osam sati ujutro pokušali iz Velike Kladuše da uđu u Hrvatsku na graničnom prelazu Maljevac u Cetingradu, u poslepodnevnim satima ostalo ih je stotinak. Granični prelaz Maljevac zatvoren je do daljeg.

- Ostaćemo na granici, kampovaćemo tu sve dok nam hrvatska policija ne dozvoli da pređemo granicu. Želimo u Evropsku uniju, ne želimo u Hrvatsku ni u Italiju odakle nas vraćaju i tuku, već dalje. Sada nećemo odustati, imamo pravo ići na bolje, u Evropu, a samo uz pomoć humanitarnih organizacija i medija to možemo - na odličnom engleskom jeziku rekao je migrant u Velikoj Kladuši koji tvrdi da je u Iranu ostavio veliko imanje, tri posla i automobile.

Povređeni migranti, Foto: AP Photo/Amel Emric

Prilikom probijanja granice, migranti su se približili hrvatskoj policiji, čak su na njih bacali kamenje, boce i druge predmete koje su doneli na granicu, pri čemu su tri hrvatska policajca zadobila povrede, a povređena su i dva migranta. S hrvatske strane policija je postavila ogradu, a ubrzo su stigli i specijalni policajci. Migranti koji su zaposeli granični prelaz uglavnom su mladi ljudi, muškarci u 20-im, 30-im godinama, ima tek nekoliko porodica s malom decom.

Meštani objašnjavaju da migrantima neko manipuliše i da je sve ovo smišljeno, kako prenosi Večernji list.

Pokušaj migranata da pređu granicu, Foto: AP Photo/Amel Emric

- Pa pogledajte onog čoveka koji, kada dođe među ljude na granicu, svi idu za njim, tada nastaje komešanje, graja. On je očigledno vođa. Pre nekoliko dana smo u mestu primetili ljude koji obilaze migrante i koji su im počeli govoriti da mogu preko granice. To su neki volonteri. Oni im govore da mogu preko granice, iako oni imaju moderne mobilne telefone, surfuju stalno i jako dobro znaju da ne mogu preko hrvatske granice - kaže meštanin.

Žitelji Velike Kladuše objašnjavaju da je kod njih ipak bezbednije nego u Bihaću.

Protest migranata, Foto: AP Photo/Amel Emric

- Tamo je katastrofa, na hiljade ih je. Ovde još ne napadaju nas meštane već se tuku i ubijaju međusobno. Nisu još napali nas, ali u Bihaću napadaju i meštane. Neki provaljuju u kuće, neki čak spavaju u hotelu. Mi želimo da se to reši - pričaju meštani Velike Kladuše.

Ministar policije Davor Božinović kazao je da na hrvatskoj strani granice u Maljevcu ima dovoljno policije kako bi granica bila sačuvana.

- Mi nećemo otići. Pozvali smo i migrante koji su u Bihaću da dođu u Veliku Kladušu da zajedno napravimo pritisak na hrvatsku policiju da nas pusti - ne odustaju migranti.

(Telegraf.rs)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Senad

    25. oktobar 2018 | 10:06

    EU je dala pare od par miliona eura za smjestaj migranata.To gdje su i na sta su te pare otisle to je vec nesto drugo.EU ih prosto ne zeli jer su ih pustili i previse i samo sebi stvorile jos veci problem.

  • Perun

    25. oktobar 2018 | 11:08

    Sve vratiti nazad, neka se bore za svoju zemlju

  • Protest

    25. oktobar 2018 | 11:00

    Sve vratiti odakle je došlo, Pariz Berlin, Beč, i drugi gradovi su postali poljski wc od ovih divljaka. Ove nevladine organizacije neka ih vode svojoj kući. Probudi se više evropo ne ličiš na sebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA