ZA NEPOŠTOVANJE ŽRTAVA SPREMNI! Nije ni počela komemoracija u Jasenovcu, a već izbio prvi skandal (FOTO) (VIDEO)

 
 ≫ 
  • 15

Zvanična povorka krenula je prema središtu spomen područja, a povorku predvode pripadnici bezbednosti, a iza njih idu Plenković, ministri i predstavnici stranih ambasada

Danas se održava zvanična komemoracija u znak sećanja na žrtve ustaškog logara Jasenovca. Uoči početka komemoracije već se dogodio incident koji je bacio senku na čitav događaj.

Naime, dvojica muškaraca koji su se predstavili kao HOS-ovci su u mestu Jasenovac razvili zastavu HOS-a koja sadrži ustaški pozdrav "Za dom spremni". Rekli su da su HOS-ovci nevini i da su se borili protiv banjalučkog korpusa.

Da se nikada ne zaboravi: Obeležen dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu

Zvanična povorka krenula je prema središtu spomen područja, a povorku predvode pripadnici bezbednosti, a iza njih idu Plenković, ministri i predstavnici stranih ambasada, piše Index.hr. U koloni ima malo ljudi, tek oko 200 njih.

Hrvatski državni vrh u Jasenovcu Foto: Tanjug/HINA/ Tomislav PAVLEK

Hrvatski mediji su ranije preneli da će uz Plenkovića u Jasenovcu biti i potpredsednik Vlade i ministar građevine i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministrarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek.

Hrvatski državni vrh je održao komemoraciju žrtvama Jasenovca Foto: Tanjug/HINA/ Tomislav PAVLEK

Predstavnike hrvatskog sabora predvodi predsednik sabora Gordan Jandroković Njonjo. Komemoracija je počela izvođenjem hrvatske himne, nakon čega je usledio minut ćutanja za sve nastradale u Jasenovcu.

KOMEMORACIJA U JASENOVCU BEZ SRBA I JEVREJA

Foto: index.hr

Državnoj komemoraciji žrtava najvećeg ustaškog koncentracionog logora neće prisustvovati predstavnici Srba i Jevreja, zbog neodlučnosti zvaničnog Zagreba da se obračuna korišćenjem ustaških simbola.

Istovremeno, u obližnjem selu Mlaka, patrijarh srpski Irinej posetiće obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije, gde će služuti molitvenu liturgiju u znak sećanja na obeležavanje 73. godišnjice od proboja jasenovačkih logoraša.

Polaganje venaca Foto: Tanjug/HINA/ Tomislav PAVLEK

Liturgiji u Mlaki prisustvuju ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić i poslanici SDS S u Hrvatskom saboru Boris Milošević i Saša Milošević iz Srpskog narodnog veća.

Predstavnici Srba i antifašita su komemoraciju održali juče. Njima se priključila delegacija najuticajnije opozicione partije SDP, koju je predvodio predsednik Davor Bernardić. Predsednica Kolinda Grabar Kitarović je poštu žrtvama u Spomen parku Jasenovac odala sama "u tišini", u četvrtak.

Hrvatski političari šetaju do spomenika Foto: index.hr

Komemoracija jasenovačkim žrtvama se u tri, odnosno četiri kolone održava već treću godinu za redom.

Tri godine hrvatski zvaničnici ne uspevaju da se obračunaju sa pojedincima koji veličaju ustaštvo i korišćenjem ustaških simbola, poput pokliča "za dom spremni".

Polaganje venaca Foto: Tanjug/HINA/ Tomislav PAVLEK

MOGLI BI DA SE DESE JOŠ VEĆI INCIDENTI

Dolazak u Jasenovac najavio je notorni desničar Dražen Keleminec, koji je nedavno postrojio svoje crnokošuljaše na glavnom zagrebačkom trgu, gde su mahali američkom zastavom i slavili aktualnog američkog predsednika Donalda Trampa.

Keleminec je najavio da će se u društvu desetak istomišljenika u 10 sati pojaviti na području Jasenovca, a Index je prenosi da će na stazi prema spomeniku izvesti provokativni "performans".

Komemoracija je počela izvođenjem hrvatske himne Foto: Tanjug/HINA/ Tomislav PAVLEK

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šta reći

    22. april 2018 | 12:39

    Dželati došli da odaju pomen žrtvama Jasenovca. Kakav je ovo licemerni svet! Fuj!

  • Wien

    22. april 2018 | 12:56

    Nova NDH nece svoju pretecu ocrniti niti osuditi....

  • Jer....

    22. april 2018 | 12:01

    Stav Hrvata prema Jasenovcu je za svaku osudu. Dovoljno govori podatak o jedinom decijem logoru na svetu. Elem,osecaj kajanja, empatije i postovanja prema zrtvama je prisutan kod pojedinaca ili nacije koji imaju duboku svest utemeljenu na kulturi i istoriji. Mlada drzava koja je i nastala na ovakvim genocidima, zato i velicaju iste. Pogubljeno pleme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA