Zašto Hrvatskoj nedostaje radne snage: Tri stvari zbog koje niko neće da radi tokom sezone
Prihodi od turizma u Hrvatskoj svake godine dostižu rekorde i koji su porasli na 8 milijardi i 700 miliona evra u 2017. godini, ali ona i dalje muku muči sa nedostatkom radne snage.
Struka procenjuje da će najkritičnije biti u špicu sezone. Veruju kako će nedostajati oko 10 hiljada radnika. Neće pomoći ni dozvole za zapošljavanje stranaca, kao što je bilo do sada.
- Ove godine smo dobili kvotu od 4.660 radnika. Do sada je iskorišćeno 10 odsto od kvote. Najveći deficit imamo u pomoćnim zanimanjima i nedostaje kuvara - kaže Iva Bahunek, direktorka Udruženja poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske.
Ove godine, kao i prethodnih, najviše će stranih radnika stići iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije. I to uprkos 174 hiljada nezaposlenih Hrvata. Ne isplati se, smatraju mnogi, prenosi Dnevnik.hr.
- Mislim da nije isplativo dugoročno raditi kao sezonac. Bolje je imati stalan posao i zaposlenje - smatra studentkinja Sara, a s njom se slaže i Leo.
- Premala je plata, previše se radi, pitanje je jesu li ljudi uopšte plaćeni koliko je dogovoreno, pa nije ni čudo da ne mogu da nađu radnike. To je realnost - ističe on.
Da oglašavani uslovi rada često ne odgovaraju stvarnim uslovima, tvrde i iz Udruženja Gastronomadi koja putem portala Gastroposao posreduje pri zapošljavanju u sektoru ugostiteljstva.
- I danas je bila jedna priča čoveka koji ide da radi na jednom ostrvu. Obećana mu je plata od 1.880 evra, radno vreme od šest popodne do ponoći, ima i super smeštaj. Ja znam da neće biti tako. Čuo sam 1001 takvu priču u poslednjih 10 godina koliko se bavimo ovime i nikada nije tako - kaže Robert Ripli, predsednik udruženja Gastronomadi.
Iz Udruženja poslodavaca u hotelijerstvu, sa druge strane, tvrde da su to izolovani slučajevi. Hotelijeri u ovo digitalno doba takvu lošu reklamu, ističu, sebi ne mogu da dopuste.
- Apsolutno ne mogu da dozvole, odnosno da kažu neistinu, zato što ljudi više neće da rade kod njih, a mi u Hrvatskoj nismo u poziciji da gubim radnike - objašnjava Iva Bahunek.
Zato veliki hotelski lanci ove godine radnicima pružaju znatno bolje uslove rada.
- Ove je godine Vlada RH omogućila da PDV koji plaćamo na smeštaj, odnosno na hranu i piće koji trošimo na radnike, ne moramo više da plaćamo, tako da sada taj novac možemo da utrošimo za na povećanje plata za naše radnike - ističe ona.
Iz Valamar Riviere, kompanije koja zapošljava više od 6.600 radnika, tako navode da su povećali plate koje minimalno iznose između 675 i 945 evra neto. Takođe, imaju program nagrađivanja i pružaju mogućnosti za napredovanje.
Iz Plave lagune, koja zapošljava tri hiljade radnika, najavljuju da od 1. juna povećavaju osnovnu platu od četiri do deset odsto, daju regres od 10 evra bruto po danu godišnjeg odmora, jednokratne isplate od po 70 evra za jun, jul i Božič.
U zadržavanju radnika pomogla je i mera stalnog sezonca, ali nedostatak od 10 hiljada radnika jasno govori da rešenje problema daleko. Ne pomaže ni činjenica da je u poslednjih pet godina stopa PDV-a u ugostiteljstvu menjana čak tri puta. Ugostiteljima i hotelijerima potrebna je sigurnost kako bi mogli dugoročno da planiraju. U suprotnom, kvote za uvoz stranih radnika u turizmu samo će rasti.
UGOSTITELJI ĆE PREUZETI DRASTIČNE MERE
Zbog nedostatka radne snage, bjelovarski ugostitelji, svojim gostima mogli bi da uskrate uslugu, prenosi Dnevnik.hr.
- To će biti ponedeljak ili utorak verovatno. Zbog nedostatka radne snage. Ne možete da nađete kvalitetnog kuvara, kvalitetnog konobara sve što je bilo nešto dobro, što je vredilo u koga ste mogli imati neko poverenje to vam je sve otišlo' - požalio se Milko Mihoci iz seljačkog društva Bjelovar.
I drugi ugostitelji razmišljaju slično. Učenici koji izlaze iz škole već početkom sezone odlaze u velika turistička letovališta.
- Tamo nedostaje kadrova, i onda kad ih oni odvedu, posledično naravno nedostaje i nama, jer ih nema - kaže Igor Prka, ugostitelj iz Bjelovara.
VIDEO: Državni posao zamenili su neobičnim zanimanjem na selu
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ečeverija,brat od strica MOMOV!
Ko će da radi u ugostiteljstvu i prodavnicama kad su uslovi kao u robovlasništvu? Nema slobodnih dana,nema pauza,male plate,nema radnog vremena,gazde kao kraljevi,gosti nekulturni i bahati!?
Podelite komentar
kuki
Mogli bi da prodaju Slavoniju naprimer Mađarima, i da za te pare kupe još par aviona.
Podelite komentar
beli
Varali su domaće ljude, sada bi i strance po istom receptu.
Podelite komentar