Damir Mandić je osuđen zbog saučesništva u ubistvu urednika, koje nije rešeno 13 godina: Na kuću njegovog oca bačena je bomba! (FOTO)

 
 ≫ 
  • 0

Jovanović je 27. maja 2004. godine oko ponoći, pokošen hicima iz automatske puške nakon što je izašao iz redakcije

Crna Gora ni nakon trinaest godina nije otkrila ko je ubio glavnog i odgovornog urednika lista “Dan” Duška Jovanovića, niti nalogodavca tog zločina. Za učešće u tom zločinu osuđen je jedino Podgoričanin Damir Mandić i to na 19 godina. Inače, sinoć je na objekat u izgradnji u Podgorici, u vlasništvu Sabahudina Mandića, oca Damira Mandića, bačena eksplozivna naprava pri čemu je pričinjena velika materijalna šteta.

EKSPLOZIJA U PODGORICI: Bačena bomba u centru grada, meta bio objekat koji je u vlasništvu Mandića!

Jovanović je 27. maja 2004. godine oko ponoći, pokošen hicima iz automatske puške nakon što je izašao iz redakcije. Damir Mandić je osuđen 2015. godine na 19 godina zatvora zbog saučesništva u ubistvu Jovanovića.

UBISTVO DUŠKA JOVANOVIĆA

Prema onome što su očevici saopštili policiji, automobil tamne boje i zatamnjenih stakala se približio Jovanovićevim kolima odakle je na Jovanovića ispaljeno više hitaca, najverovatnije iz automatskog oružja. Automobil sa ubicom se nakon toga velikom brzinom udaljio u pravcu Pravnog fakulteta, piše slobodnaevropa.org.

Nepun minut kasnije na licu mesta se našla policijska patrola, a Jovanović je prevezen u Kliničko-bolnički centar sa velikim brojem prostrelnih rana u predelu grudi i trbušne duplje.

Prema tvrdnjama prisutnih, iako je izgubio mnogo krvi, Jovanović je prilikom primanja prve pomoći bio u svesnom stanju, nakon čega je pao u komu, a operacija je trajala nekoliko sati.

Foto-Ilustracija: e-stock.us/Petar Jovanović

Prema nezvaničnim informacijama, policija je blokirala ceo grad, pokrenula potragu, a prema još nepotvrđenim informacijama, pronađeno je nekoliko automobila koji su odgovarali opisu i privedeno nekoliko osoba.

Osim tragova na pušci iz koje su, prema optužnici, ispaljeni smrtonosni hici, veštaci su našli Mandićeve otiske i na limenci energetskog pića „red-bul” koja je pronađena u blizini automobila koji je korišćen prilikom ubistva Jovanovića.

Od tada se ne zna ko je ispalio smrtonosne hice, ko je vozio “golf” iz kog je pucano na urednika, kao ni ko ih je poslao, pišu Vijesti.me.

Tužilaštvu su se nudili zaštićeni svedoci koji su tvrdili da znaju ko su ubice, a dostavljen im je izveštaj privatnog detektiva.

Foto: Profimedia/AFP

DAMIR MANDIĆ

Mandić je za ubistvo Duška Jovanovića uhapšen 2. juna 2004. godine na surčinskom aerodromu. Potom je ispitan i osumnjičen je za "teško ubistvo na štetu više lica u pokušaju putem pomaganja".

On je 2006. godine oslobođen optužbi da je kao saizvršilac učestvovao u ubistvu Jovanovića. Ta presuda je ukinuta posle čega je on kažnjen sa 30 godina zatvora, da bi kasnije kazna bila smanjena na 18 godina.

Ustavni sud je 2014. godine ukinuo presudu smatrajući da su Mandiću povređena prava na pravično suđenje, pa je naloženo novo suđenje. U ponovljenom suđenju Mandić je kažnjen sa 19 godina zatvora.

On se čak u zatvoru u Spužu i oženio 2014. godine. Venčao se sa Barankom J.K. (25). Kumovao im je Baranin Ljubo Bigović, koji je u zatvoru u Spužu pod optužbom da je jedan od organizatora i saučesnika u ubistvu policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

Foto: Profimedia, AFP

ISTRAGA UBISTVA

Sredinom 2016. godine poslanik Pokreta za promene Koča Pavlović objavio je da poseduje izveštaj privatnog detektiva i tvrdio da je da taj nalaz dokazuje da je Jovanovića ubio Đuzepe Đordano, koji u zatvoru u Italiji izdržava kaznu za ubistvo jednog od italijanskih mafijaških vođa Santa Vantađata, 1998. godine u Baru.

Mesec kasnije vrhovni državni tužilac Ivica Stanković kazao je da izveštaj privatnog detektiva ne sadrži dokaze za tvrdnje iznete o ubistvu Jovanovića i da tužilaštvo proverava kredibilitet sadržine.

Godinu ranije tvrdili su da su formirali novi predmet o ubistvu Jovanovića i da pokušavaju da otkriju još dva saučesnika u ubistvu, prenosili su tada tamošnji mediji.

Foto: e-stock.us/Petar Jovanovic

DA LI JE ISTRAŽENO KO JE SVE PRETIO JOVANOVIĆU?

Iz nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA) su podsetili da je i trinaesta godišnjica ubistva Jovanovića dočekana bez odgovora - ko je učestvovao u izvršenju ubistva, ko ga je naručio i ko je odgovoran za to što su državni organi zakazali u istrazi ubistva i, verovatno, i njegovom sprečavanju.

Iz te NVO kazali su da su pre godinu MUP-u, policiji i Vrhovnom državnom tužilaštvu predali preporuke da angažuju stranog stručnjaka za krivične istrage atentata.

Iz HRA su apelovali da država angažuje stranog eksperta, u cilju objektivnog sagledavanja toka i rezultata dosadašnje istrage.

Foto-ilustracija: e-stock.us/Petar Jovanovic

BAČENA BOMBA NA LOKAL OCA DAMIRA MANDIĆA

Na Bulevaru Ivana Crnojevića u Podgorici jutros oko 3.40 bačena je eksplozivna naprava. Kako je "Vijestima" potvrđeno, eksplozivna naprava je bačena na objekat koji je u izgradnji.

Objekat na koji je bačena bomba je vlasništvo Sabahudina Mandića, oca Damira Mandića. U trenutku eksplozije u objektu je bio čuvar koji nije povređen.

Što se tiče porodice Mandić, oni kažu da ne sumnjaju ni na koga i da nisu ni sa kim u svađi.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA